Duitse burgers bouwen netwerk meetstations voor straling van Tihange

Duitse burgers bouwen netwerk meetstations voor straling van Tihange

7 december 2016De vrees voor een Belgische kernramp is rond Aken zo groot dat een groep burgers zelf een netwerk van meetstations is gaan bouwen om te waarschuwen voor straling.

Uit een bericht van De Limburger
‘(…) Uit vrees voor een eventuele kernramp in Doel bij Antwerpen of ­Tihange – 50 kilometer van Maastricht – gaat een groepje bezorgde burgers uit Aken een netwerk van meetstations aanleggen. Die stations meten de radioactiviteit in de lucht. In eerste instantie worden ze in kringen rond de centrales van eerst Tihange en later Doel geplaatst zodat ze bij een ongeval – afhankelijk van de windrichting – altijd straling kunnen meten.
Tot nu toe zijn er al tien stations geplaatst. De initiatiefnemers bouwen de meetstations zelf, waardoor de kostprijs beperkt blijft tot 300 tot 350 euro per stuk. Meetstations van de overheid kosten al snel 10.000 euro. (…)
Er komen ook meetstations in de buurt van Aken en Maastricht. Het Aachener Actiecomité tegen Atoomenergie wil de burgermeetstations inzetten om politici te mobiliseren, burgers voor te lichten en bewust te maken van het eventuele gevaar. Het netwerk van meetstationss wordt gefinancierd met sponsorgeld. (…)’

 

Bronnen
De Limburger, 7 december 2016: Meetstations voor straling van Tihange (via Blendle)
Illustratie: kaart WDR

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.