Telegraaf-bericht: ‘Duitse economie draait volledig op groene stroom’

Telegraaf-bericht: ‘Duitse economie draait volledig op groene stroom’

17 mei 2016 – De Telegraaf concludeert dat ‘de Duitse economie volledig op groene stroom draait’. Dit naar aanleiding van het feit dat afgelopen zondag zonnepanelen en windturbines ‘voor het eerst voldoende energie te hebben opgewekt om aan vrijwel alle Duitse behoeften te voldoen’. Maar klopt dit bericht wel?

Uit het bericht van De Telegraaf
‘(…) Duitsland kan volledig van groene energie leven als het moet. Er is meer stroom uit zonnecellen en windmolens binnen, dan er nodig is voor de hele Duitse economie. (…) De Duitse economie heeft zondag in totaal 45,5 gigawatt geleverd, terwijl de vraag 45,8 gigawatt was, volgens geleverde data van Agora Energiewende. Een kwartier lang zakte de prijs, vanwege het overaanbod, onder de €50 per megawatt-uur. (…) Het bereikte punt geldt als een kleine overwinning voor de zogeheten ‘Energiewende’ van bondskanselier Merkel, die eerder een stop op kernenergie en fossiele brandstoffen zette. (…) Vorig jaar had Denemarken overigens met zijn windmolens en zonnecelparken al 140% van de bestaande vraag aan schonere energie aangeleverd. (…)’

De gegevens van De Telegraaf lijken niet te kloppen
Op welke gegevens van Agora Energiewende De Telegraaf zich baseert is niet duidelijk.
Wanneer wij de ‘Agorameter’ raadplegen zien we dat, ook op zondag 15 mei, het Duitse stroomverbruik naast de hernieuwbare bronnen nog steeds de stroom uit conventionele centrales nodig heeft. Wel laat de Agorameter op zondag een flinke prijsval voor stroom zien:

Schermafdruk 2016-05-17 09.41.56

Schermafdruk 2016-05-17 10.01.10

Bronnen
De Telegraaf, 16 mei 2016: Duitse economie draait volledig op groene stroom
Website Agora Energiewende
Agora Energiewende, Agorameter
Foto: Zonne-akker van E.ON in Pellworm (Sleeswijk-Holstein)  (foto E.ON)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.