Duitsers en Belgen gaan elkaars kerncentrales controleren

2 februari 2016 – Duitsland en België gaan elkaars kerncentrales controleren. Maar de Duitse minister van Milieu blijft ongerust over de veiligheid van Doel en Tihange, aldus De Tijd.

De Duitse minister van Milieu, Barbara Hendricks, en de Belgische ministers Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) en Marie-Christine Marghem (Energie) spraken gisteren af dat de landen elkaars kerncentrales voortaan mogen inspecteren en dat er regelmatig informatie over de centrales zal worden uitgewisseld.

Hendricks was in België om de Duitse zorgen over de veiligheid van de Belgische kernreactoren in Tihange en Doel over te brengen en antwoorden te vragen op de vragen die Duitsland daarover stelde aan de Belgische atoomwaakhond.

Hendricks zei ‘voor het ogenblik gerustgesteld’ te zijn, aldus de Stentor. En de NOS kopt ‘Belgen overtuigen ook Duitsers van veiligheid kerncentrales’. Maar echt gerust is Hendricks er niet op.

Uit een bericht van de Tijd
‘(…) Hendricks had de reparaties aan de Belgische kerncentrales eind vorig jaar nog ‘Flickschusterei’ (oplapwerk) genoemd. “Wie voor kernenergie kiest, moet antwoorden op de kritische vragen van zijn buren. Dat geldt zeker voor het langdurige gebruik van oudere installaties, wat ik de verkeerde keuze vind.” (…)’

En na de bijeenkomst laat ze op twitter weten dat de toestand van Doel 3 en Tihange 2 reden geven voor ongerustheid.

Bijna twee weken geleden inspecteerde de Nederlandse minister Schultz van Haegen de kernreactor in Doel. Zowel in Nederland als Duitsland en Luxemburg bestaan veel zorgen over de Belgische kernreactoren in Doel en Tihange. De centrales zijn relatief oud en kampen regelmatig met problemen. Toch besloot de Belgische regering de centrales nog iets langer open te houden dan waar ze voor ontworpen zijn.

Bronnen
De Tijd, 2 februari 2016: Duitsland mag Belgische kerncentrales inspecteren (via Blendle)
De Stentor, 2 februari 2016: Ook Duitsland neust rond in Belgische kerncentrales (via Blendle)
NOS, 1 februari 2016: Belgen overtuigen ook Duitsers van veiligheid kerncentrales
@bmub, minister Barbara Hendricks op twitter
FluxEnergie, 21 januari 2016: Minister Schultz vertrouwt Belgen: ‘Doel is veilig’

Zie ook
FluxEnergie, 20 januari 2016: Maastricht neemt juridische stappen tegen Belgische kerncentrale
FluxEnergie, 19 januari 2016: Luxemburg: ‘We zijn niet gerustgesteld over kerncentrale België’
Dossier Kernenergie

Foto: Kernreactor Tihange (Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.