
Met recordproductie hernieuwbaar bereikt Duitsland energiedoel
De productie van groene stroom is in Duitsland met een recordhoeveelheid van 29 TWh gegroeid, blijkt uit voorlopige cijfers over 2017. De productie van kern- en kolenenergie daalde, terwijl het aandeel uit hernieuwbare bronnen steeg naar 33 procent. Daarmee heeft Duitsland haar energiedoelstelling voor 2020 in 2017 al bereikt.
Op het Duitse netwerk heeft stroom uit hernieuwbare bronnen voorrang: stroom uit fossiele bronnen wordt pas gebruikt als wind en zon tekort schieten. Die aanpak lijkt de Duitse energiedoelstellingen geen windeieren te leggen, blijkt uit voorlopige cijfers van de energiemarktonderzoeksgroep AG Energiebilanzen (AGEB): de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, steeg afgelopen jaar opnieuw met vijf procent. Duitsland kon daarmee een recordexport van 53 TWh noteren, ondanks het feit dat de opwekking van elektra uit kolen en kernenergie met 29 TWh daalde.
Rem
Als de productiegroei van afgelopen jaar door zou zetten, haalt Duitsland in 2030 haar volledige stroomvraag uit hernieuwbare bronnen. De groei loopt echter tegen technische beperkingen aan, schrijft Craig Morris op EnergieTransition.org: terwijl oude centrales verdwijnen, moet voldoende flexibele capaciteit beschikbaar blijven. Daarom heeft de Duitse overheid de rem op de productiegroei gezet: het veilt maar een beperkt volume aan nieuwe projecten en geeft die ruim de tijd voor realisatie. Ondertussen schakelen energiegiganten als Uniper en gemeentelijke energiebedrijven over van steenkool en lokaal gedolven bruinkool op gas.
(links onder de afbeelding)
Lees ook:
- FluxEnergie, 21 februari 2018, ‘‘Contract Rotterdamse kolenoverslag EMO met 25 jaar verlengd’’
- FluxEnergie, 15 februari 2018, ‘Duits EWE wil minder Gronings gas afnemen‘>