Duitsland eist ontmanteling Belgische kerncentrale

21 december 2015 – De regering van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen eist de sluiting van de Belgische kerncentrale van Tihange, na een nieuw incident afgelopen vrijdag.

Vrijdag brak er brand uit in het niet-nucleaire deel van de centrale Tihange-1. De centrale ligt zo’n 70 kilometer van Aken (en ongeveer even ver van Maastricht).

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Bondskanselier Angela Merkel en het Duitse ministerie van Milieu moeten met België gesprekken opstarten over de ontmanteling van de centrale, verklaarde minister van Leefmilieu van de deelstaat, Johannes Remmel, op Twitter. Minister van Economie Garrelt Duin twitterde op zijn beurt dat “Tihange van het net moet worden afgekoppeld. Voorgoed.” (…)
Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten van Noord-Rijnland-Westfalen kritiek uiten op Tihange. Naar aanleiding van de heropstart enkele dagen geleden van kernreactor Tihange 2, een van de zogenoemde scheurtjescentrales, liet Remmel ook al optekenen dat “de Belgische regering Russische roulette speelt”. Remmel zei toen dat Tihange “een afbrokkelende reactor is en dat de problemen in de installatie al jaren toenemen”. (…)’

Ook vanuit de Duitse anti-kernenergiebeweging is sluiting geëist. Gisteren hield het Bundesverband Bürgerinitiativen Umweltschutz (BBU) een demonstratie, o.a. tegen de Belgische kerncentrales.

Uit een bericht van Ravage Webzine
‘(…) Volgens energiebedrijf Electrabel betrof het ‘een brand bij de stroomtoevoer in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale.’ Tihange 1 zou daarop automatisch zijn stel gelegd. De brandweer had het vuur rond 23 uur onder controle. ‘Deze onregelmatigheid heeft geen gevolgen voor de werknemers, voor de bevolking of het milieu’, zo benadrukt Electrabel in een persbericht. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.
Tihange 1 werd in gebruik genomen in 1975 en heeft de houdbaarheidsdatum van dertig jaar reeds met een decennium overschreden. De reactor werd op 18 september stilgelegd vanwege een technisch defect aan een watervoedingspomp. Augustus 2012 werd Tihange 2, in 1983 in gebruik genomen, stilgelegd na de ontdekking dat het betonnen omhulsel van de kernreactor ernstig beschadigd was geraakt door erosie ten gevolge van betonrot.
Dezelfde ‘scheurtjesreactor’ werd maart 2014 voor de tweede keer stilgelegd omdat er scheurtjes waren vastgesteld in de stalen wanden van de reactorkuipen. De heropstart volgde afgelopen week nadat half november toezichthouder FANC het licht daarvoor op groen had gezet. (…)’

Bronnen
De Morgen, 20 december 2015: Regering Noord-Rijnland-Westfalen eist ontmanteling van Tihange na incident
Ravage Webzine, 19 december 2015: Opnieuw brand bij Belgische kerncentrale
Foto: Tihange, kerncentrales (foto: Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.