Duitsland gaat flink inzetten op uitbreiding waterstoftankstations

Duitsland blijft in Europa koploper op het gebied van waterstoftankstations. Dat blijkt uit cijfers van H2stations.org, een samenwerking tussen TÜV SÜD en LBST. Op dit moment zijn er zestig openbare locaties bij onze oosterburen waar waterstof getankt kan worden. Vorig jaar kwamen er in Duitsland zeventien nieuwe tanklocaties bij. In Nederland is het aantal op dit moment nog op een hand te tellen, maar dat gaat komende tijd snel veranderen. 

Het aantal tankstations waar waterstof getankt kan worden, zal komende tijd flink uitgebreid worden. In Duitsland zijn er op dit moment plannen voor 38 nieuwe locaties. De meeste van deze stations – 34 in totaal – komen tot stand in samenwerking met H2 Mobility Deutschland. Bij deze Duitse joint venture zijn op dit moment zes partijen aangesloten. Doel is om te werken aan het opbouwen van een infrastructuur voor waterstof. In de loop van 2019 willen deze bedrijven minimaal honderd stations in Duitsland gerealiseerd hebben.

Ten opzichte van het totaal aantal tankstations is het aandeel waterstof nog gering. In Europa zijn op dit moment volgens de cijfers 152 tankstations waar waterstof getankt kan worden. In Azië zijn dat er 136, in Noord-Amerika 78. Van de 369 tankstations zijn er 273 openbaar toegankelijk. Japan is wereldwijd lijstaanvoerder, met 96 openbare stations.

Nederlandse plannen

Ook in Nederland zijn er concrete plannen voor het realiseren van een groot aantal waterstoftankstations. Uit de cijfers van beide partijen blijkt dat er zeventien tanklocaties gepland staan. Daarmee is Nederland na Duitsland een van de voorlopers wat betreft het aanbieden van waterstof. Binnenkort start Jan Paul Kerkhof bij zijn BP-station in Den Haag met de verkoop van waterstof. Ook de Green Planet-locatie van Edward Doorten in Pesse in Drenthe gaat waterstof aanbieden.

OrangeGas wil in 2019 het eerste waterstofstation openen en heeft plannen voor tanklocaties in onder meer de regio’s Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Ook klanten van het nieuwe tankstation van Greenpoint in Oude Tonge kunnen vanaf volgend jaar waterstof krijgen. Daarnaast hebben verschillende partijen – waaronder Shell – aangegeven werk te maken van deze alternatieve brandstof. In België opende DATS 24 vorig jaar in Halle een mogelijkheid voor het tanken van waterstof.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.