Duitsland trekt 1 miljard uit voor stimuleren elektrisch vervoer

26 april 2016De Duitse regering gaat 1 miljard euro steken in aankoopsubsidies voor elektrische auto’s. Het doel is dat over een jaar één op de vijf auto’s een stekker heeft. Economieminster Gabriel stelde in januari nog voor om 2 miljard uit te trekken voor stimuleren van elektrisch vervoer.

De Duitse regering wilde gisteren nog niet reageren op de berichtgeving, maar zal naar verwachting vandaag met de plannen naar buiten komen. Reuters heeft inzage gehad in overheidsdocumenten en kwam met de bedragen die kopers van elektrische en hybride auto’s kunnen verwachten.

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) Kopers van een elektrische auto’s zouden een bijdrage van 5.000 euro moeten krijgen, terwijl voor hybride-auto’s een subsidie van 3.000 euro verstrekt zal worden. De subsidies worden naar verluidt niet gegeven bij aankoop van elektrische auto’s van meer dan 60.000 euro. (…)’

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) De subsidie wordt verstrekt tot de pot van 1,2 miljard euro leeg is, en loopt tot 2018. Daarna is er voor elektrische auto’s een subsidie van drieduizend euro en tweeduizend voor plug-in hybrides. (…) De maatregel wordt gefinancierd door de Duitse overheid en de industrie, is de bedoeling. Beide zullen de helft bijdragen. (…)’

De Duitse minister van Economie, Sigmar Gabriel, maakte in januari al bekend 2 miljard euro te willen uittrekken voor aankoopsubsidies en verbetering van de infrastructuur voor elektrische auto’s. Zijn collega verkeersminister Alexander Dobrindt vond het instellen van een duur stimuleringsprogramma ‘quatch’ en stelde dat het doel van 1 miljoen elektrische auto’s in 2020 ook zonder dat wel gehaald wordt.

Bronnen
Volkskrant, 25 april 2016: ‘Duitsland trekt ruim miljard uit voor elektrische auto’
Nu.nl, 25 april 2016: Duitse overheid wil 1 miljard euro uittrekken voor promotie elektrisch rijden
Trouw, 26 april 2016: Berlijn steekt miljard in elektrische auto (via Blendle)
FluxEnergie, 20 januari 2016: Twee miljard euro voor stimuleren elektrische auto in Duitsland?

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.