Duitsland verwacht eind 2018 honderd waterstofstations te hebben

‘Waterstofauto gaat het winnen van elektrische auto’

In Duitsland breidt het netwerk van waterstofstations zich gestaag uit. Recentelijk zijn weer twee vestigingen geopend, in Pforzheim en Sindelfingen in de deelstaat Baden-Württemberg. Door de opening zijn er alleen al in deze zuidwestelijke deelstaat negen vulpunten. Als alles volgens planning verloopt, moeten er eind volgend jaar honderd locaties zijn bij de oosterburen.

Opdrachtgever voor de bouw van de twee recent geopende locaties is autofabrikant Daimler, terwijl de techniek wordt geleverd door gasproducent Linde. Beide bedrijven hebben samen met onder andere Shell en Total een joint venture gevormd, die moet zorgen voor een landelijk dekkend netwerk van zo’n vierhonderd vulpunten verspreid over Duitsland.

Nederland

In Nederland blijft de groei van waterstofstations voorlopig uit. Momenteel zijn er enkele locaties in onder meer Helmond en Rhoon. Tevens zijn er plannen voor stations in onder meer het noorden van het land en in Den Haag. In dit laatste geval gaat het om tankstation-ondernemer Jan-Paul Kerkhof, die binnen afzienbare tijd op zijn Shell-locatie een waterstofpunt wil openen.

Op het World Economic Forum in Davos werd afgelopen januari al bekend dat 13 multinationals – waaronder Shell en Daimler – de ontwikkeling van waterstof als brandstof willen versnellen. Ze hebben daartoe een ‘Hydrogen Council’ opgericht en willen de komende vijf jaar gezamenlijk € 10 miljard in de waterstofontwikkeling investeren.

Lees ook:

Foto: Website Ad van Wijk (Van Wijk staat rechts op de foto bij het prototype van een waterstofauto die stroom levert)

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.