Duitsland voert in 2021 brede CO2-heffing in

Duitse Bondsraad wil al over 14 jaar geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer

Duitsland gaat in de nieuwe klimaatplannen een CO2-heffing op benzine, diesel, stookolie en aardgas invoeren. Dat is een van de uitkomsten van een urenlang overleg van de Duitse regeringspartijen CDU van bondskanselier Angela Merkel en de SPD van vicepremier Olaf Stolz. De CO2-belasting wordt vanaf 2021 gefaseerd ingevoerd.

Benzine en diesel worden in eerste instantie ongeveer 3 cent duurder. In de tweede fase vanaf 2026 komt er nog een verhoging van 9 tot 15 cent per liter. Het moet verrekend worden met de handel in emissierechten, een maatregel waaraan ook de aardoliemaatschappijen zich hebben gecommitteerd.

Klimaatplannen

De nieuwe klimaatplannen kosten in totaal 50 miljard euro en moeten ervoor zorgen dat Duitsland de doelen voor 2030 haalt. De coalitie wil geen nieuwe schulden aangaan voor de financiering van het klimaatpakket, dat later vrijdag wordt bekendgemaakt. Duurzame alternatieven in het verkeer en voor verwarming van huizen moeten een impuls krijgen.

(Bron: ANP)

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Duitsland voert in 2021 brede CO2-heffing in”

Pat Rick|25.10.19|14:14

De stelregel van de bondsregeging om geen nieuwe schulden aan te gaan is een beetje raar, zeker als de groei terugvalt door de export zullen overheidsinvesteringen de groei overeind moeten houden.

En ook de infrastructuur, want die valt soms letterlijk uitelkaar: Rijnbruggen die dreigen te bezwijken onder de vrachtwagens en slecht onderhouden autowegen. Waarom zouden buitenlandse transporteurs nog Maut betalen?

Overigens mag deze site wel wat nieuwe content krijgen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.