Duitsland vraagt België twee kernreactoren stil te leggen

Duitsland vraagt België twee kernreactoren stil te leggen

20 april 2016 – De Duitse minister van Milieu, Barbara Hendricks, heeft de Belgische regering gevraagd de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen zolang er vragen zijn over de veiligheid. De Belgische regering heeft op het verzoek nog niet gereageerd.

De reactoren ‘Doel 3’ en ‘Tihange 2’ zijn de twee ‘scheurtjesreactoren’. Ze werden in 2012 al eens stilgelegd voor een uitvoerig veiligheidsonderzoek, maar ze mochten vorig jaar november van de Belgische ‘nucleaire waakhond’, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), weer opgestart worden.

Minister Hendricks
Minister Hendricks: ‘Van het net halen’

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Minister Hendricks zegt nu dat er in Doel 3 en Tihange 2 bijkomende tests moeten gebeuren. Ze wijst erop dat de onafhankelijke Duitse Commissie voor Nucleaire Veiligheid (Reaktorsicherheitskommission, RSK) niet kan bevestigen dat de twee reactoren over voldoende veiligheidsreserves beschikken als er nieuwe defecten zouden opduiken. “Daarom denk ik dat het goed zou zijn mochten deze (centrales) van het net gehaald worden, ten minste tot verdere onderzoeken afgerond kunnen worden”, zegt Hendricks in een verklaring.
De twee reactoren ontkoppelen zou volgens haar “tonen dat België de bezorgdheid van zijn Duitse buren ernstig neemt”.
Het Duitse persagentschap DPA kon de hand leggen op de RSK-studie waar de minister naar verwijst. Volgens de Commissie blijven na de stresstesten waaraan Doel 3 en Tihange 2 onderworpen zijn “nog vragen open”, met name over de resistentie van de reactorwanden. (…)’

Uit een bericht van Het Laatste Nieuws
‘(…) Begin februari kwamen België en Duitsland overeen om kruisinspecties te organiseren van elkaars kerncentrales. In de schoot van een werkgroep worden op regelmatige basis gegevens uitgewisseld over de werking van de centrales. Volgens het kabinet van Hendricks werden Doel 3 en Tihange 2 eerder deze maand besproken en was zowel België als Duitsland gewonnen voor verdere analyse van hun veiligheid. (…)’

Bronnen
De Morgen, 20 april 2016: Duitsland vraagt reactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen
HLN, 20 april 2016: Duitsland vraagt reactoren Doel 3 en Tihange 2 stil te leggen
Foto: kerncentrale Doel (foto Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.