Duitsland wil sluiting Franse kerncentrale vlakbij de grens

7 maart 2016 – De Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks wil dat Frankrijk een centrale in Fessenheim, vlakbij de Duitse en Zwitserse grens stillegt. ‘Ze is te oud en moet zo snel mogelijk dicht’.

Aanleiding voor het verzoek is overigens een incident bij die centrale nu twee jaar geleden. De Fransen zouden de ernst van dat incident ten onrechte gebagatelliseerd hebben. Fessenheim is de oudste kerncentrale van Frankrijk (1977).

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) Een incident op 9 april 2014 in de kerncentrale van Fessenheim, in het oosten van Frankrijk vlakbij de Duitse en de Zwitserse grens, was veel zwaarder dan oorspronkelijk door de Franse autoriteiten gemeld. Dat zeggen de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en tv-zender WDR. Een van de reactoren was zelfs tijdelijk niet meer controleerbaar. (…)’

Frankrijk wil het nucleaire aandeel in de stroomproductie stap-voor-stap verlagen naar 50% (in 2025). De Franse regering beloofde overigens in 2012 al de centrale van Fessenheim te sluiten, maar heeft dat nog steeds niet gedaan.
Duitsland stopt zelf in 2020 met alle kernenergie en kijkt ook erg kritisch naar kerncentrales in buurlanden. Zo vroeg het onlangs de sluiting van de Belgische ‘scheurtjescentrale’ in Tihange.

Bronnen
De Standaard, 4 maart 2016: Duitsers willen Franse kerncentrale dicht

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.