‘Durf te investeren in radicale innovaties duurzame energie’

‘Durf te investeren in radicale innovaties duurzame energie’

10 februari 2016Voor een snelle transitie naar hernieuwbare energie, zijn radicale innovaties nodig. Het kabinet heeft die ambitie wel, maar geeft het geld alleen aan weinig risicovolle projecten, aldus consultant Sjoerd Laarhoven in Duurzaam Bedrijfsleven. 

Schermafbeelding 2016-02-10 om 09.02.29 AMEr zijn radicale innovaties nodig om hernieuwbare energie zo efficiënt te maken dat fossiel niet meer interessant is, stelt Laarhoven van adviesbureau Hezelburcht in zijn gascolumn. Het kabinet heeft de ambitie, maar zet het geld te behoudend in, vindt hij.

Ongeveer eenderde van de 8 miljard euro voor de SDE+-subsidie blijft onbenut, stelt Laarhoven. Het wordt gereserveerd voor toekomstige energieopwekking, maar projecten gaan vaak niet door. Bovendien is SDE+ gericht op al bewezen technieken.

Het kabinet heeft ook een potje van 170 miljoen voor innovaties voor duurzame energie. Maar die subsidie gaat vaak naar weinig vernieuwende ideeën, stelt Laarhoven.

‘(…) De lat wordt zo hoog gelegd dat er zelfs geld overblijft. (…) Bedrijven kunnen vanwege bedrijfseconomische redenen niet zonder meer heel veel geld besteden aan hoogrisico-innovatie. De onderscheidende rol van de overheid is juist het wel durven en kunnen investeren in risicovolle projecten met een groot potentieel, dit geeft immers blijk van een langetermijnvisie. (…)’

Als voorbeeld noemt Laarhoven het Europese subsidiebeleid, waarin geld ook naar risicovollere projecten gaat. ‘Veel projecten mislukken maar de succesvolle projecten maken dan ook echt een verschil’, aldus Laarhoven.

Bron
Duurzaam Bedrijfsleven, 9 februari 2016: Gastcolumn: ‘kabinet mist lef voor radicale innovatie’

Foto: Studenten in de Duurzame Energie Proeftuin (Hogeschool Utrecht)
Foto Sjoerd Laarhoven (Hezelburcht)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.