Duurzaamheid wordt belangrijker voor consument

19 oktober 2015 – Duurzaamheid is belangrijk voor 42 procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit het Duurzaamheidskompas, een onderzoek onder consumenten. In 2009 vond 33 procent duurzaamheid belangrijk.

Het Duurzaamheidskompas is een periodiek onderzoek naar actuele duurzaamheidthema’s van Schuttelaar & Partners en SAMR. Ondanks dat meer respondenten zeggen duurzaamheid belangrijk te vinden, uit zich dat niet echt in hun consumptiepatroon, merken de onderzoekers op. Uit een grafiek in het Duurzaamheidskompas wordt duidelijk dat in 2011 84 procent zuinig omgaat met energie, in 2015 80 procent. Iets meer mensen hebben in 2015 groene stroom (53 tegen 50 procent).

Schermafbeelding 2015-10-19 om 02.33.05 PM

Uit het persbericht van Schuttelaar & Partners
‘(…) Een duurzamere wereld begint bij jezelf en bedrijven, aldus de respondenten in het onderzoek. Van de consumenten vindt 39% dat bedrijven meer aandacht voor duurzaamheid moeten hebben, maar 37% van de respondenten geeft aan dat zij zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Afval scheiden en recyclen, energie besparen en zo min mogelijk weg gooien zijn de top 3 maatregelen die ze nu al nemen. Opvallend is dat dit ook de top 3 uit 2012 was.

Duurzaam; belangrijk voor nu en in de toekomst
Duurzaamheid is de laatste zes jaar een vaste waarde voor de Nederlandse consument. Suzanne van der Pijll, Managing Partner bij Schuttelaar & Partners: “Zes jaar lang Duurzaamheidkompas laat zien dat duurzaamheid belangrijk wordt gevonden. In 2009 gaf 33% van de consumenten al aan bewust bezig te zijn met duurzaamheid. In de opeenvolgende jaren bleek dit elk jaar weer zo te zijn met nu dus een uitschieter naar 42%. Hieruit blijkt dat duurzaamheid geen hype is, maar van belang in het leven van veel Nederlanders.”

Voorkeur voor duurzame merken
Ook duurzame merken spelen een prominente rol voor de consument. Vooral de laatste twee jaar zien we een hogere bereidheid om duurzame merken te kopen. (…)’

Bronnen
Schuttelaar & Partners en SAMR, persbericht, 15 oktober 2015: Vier op de tien Nederlanders bewust bezig met duurzaamheid
Schuttelaar & Partners en SAMR, oktober 2015: Duurzaamheidskompas

Foto: Wageningen Universiteit

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.