foto; Greener & Alfen

Duurzame batterij-energie voor festivals

foto; Greener & Alfen

Energieleverancier en specialist in off-grid situaties Greener gaat festivals in heel Europa via een mobiel opslagsysteem groene stroom bezorgen, als alternatief voor dieselgeneratoren. Het gebruikt hiervoor installaties van het Nederlandse Alfen.

Greener heeft in totaal acht dergelijke systemen besteld. Het eerste ervan voorzag tijdens het afgelopen weekend het Welcome to The Village-festival in Leeuwarden van schone batterij-energie. Welkom to The Village profileert zich als één van de groenste festivals ter wereld en heeft als doel om in 2022 volledig circulair te zijn. Het opslagsysteem werd ingezet om te voorzien in de piekvraag naar elektriciteit voor onder andere licht en geluid op het festival. Deze piekvraag naar stroom werd traditioneel beantwoord met dieselgeneratoren.

Dieter Castelein, medeoprichter van Greener: “Steeds meer steden verbieden oude dieselauto’s, maar bij evenementen en op bouwplaatsen wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van vervuilende dieselgeneratoren. Met de mobiele batterijopslagsystemen van Alfen hebben we de technologie in handen om groene energie aan te kunnen bieden op locaties zoals het festival in Leeuwarden. Met de extra acht opslagsystemen van Alfen kunnen we onze activiteiten verder opschalen. Komend weekend zijn we op het Milkshake-festival in de Westergasfabriek in Amsterdam met onze schone energievoorziening.”

Andreas Plenk, directeur bij Alfen: “Batterijopslag in combinatie met duurzame energiebronnen zoals zon en wind kan steeds meer concurreren met dieselgeneratoren. Ons mobiel systeem is speciaal ontwikkeld voor tijdelijke locaties zoals festivals of bouwlocaties.”

Wereldrecord

Eerder dit jaar voorzag Greener al diverse evenementen van groene stroom op basis via het opslagsysteem van Alfen, zoals Awakenings Easter Special in Amsterdam, Awakenings Festival in Spaarnwoude en MadNes op het Waddeneiland Ameland. Vorige week vestigden Greener en Alfen samen een “wereldrecord” met het simultaan laden van elektrische voertuigen bij ’s werelds grootste parade van duurzame voertuigen in Leeuwarden. Samen leverden ze elektriciteit voor ’s werelds eerste volledig mobiele en off-grid EV-laadplein.

Greener Power Solutions levert (tijdelijke) on- en off-grid elektrische energie met mobiele batterijen in een zelfstandig netwerk of in combinatie met andere energiebronnen. De batterijsystemen van Greener worden ook ingezet om onbalans in energienetwerken op te vangen. Dit gebeurt op de nationale energiemarkt, maar kan ook in tijdelijke opstellingen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.