Duurzame Dinsdag – 511 ideeën, 8 prijzen en 3 lintjes

Duurzame Dinsdag – 511 ideeën, 8 prijzen en 3 lintjes

7 september 2016Op Duurzame Dinsdag nam staatssecretaris Sharon Dijksma een koffer met 511 duurzame ideeën uit de samenleving in ontvangst. Verder ontvingen acht initiatieven een prijs en reikte Prinses Laurentien van Oranje drie Duurzame Lintjes uit. 

In de oude zaal van de Tweede Kamer nam staatssecretaris Dijksma een koffer met 511 duurzame ideeën in ontvangst.

Uit een bericht van Duurzame Dinsdag
‘(…) Dijksma: “Het recordaantal duurzame initiatieven laat zien dat de aandacht voor een groenere, duurzame wereld groot is. En dat moet ook, want we staan voor een flinke opgave. Het tegengaan van klimaatverandering en hoe om te gaan met grondstoffen die steeds schaarser worden, vragen om creatieve ideeën vanuit alle hoeken van de samenleving.”
De volle koffer met duurzame initiatieven biedt veel inspiratie voor de eerste nationale klimaattop, die op 26 oktober door Dijksma wordt georganiseerd. De staatssecretaris kondigde eveneens een nieuwe circulaire economie prijs aan. De uitreiking ervan vindt volgend jaar tijdens Duurzame Dinsdag plaats. (…)’

Vier van de acht prijzen van Duurzame Dinsdag gingen naar energie-gerelateerde initiatieven. Schooldakrevolutie won de Greenchoice Energieprijs. Het initiatief wil het voor scholen en gemeenten eenvoudiger maken om schooldaken vol zonnepanelen te leggen. Het doel: in 2020 heeft de helft van de scholen zonnepanelen op het dak. De gezinsauto op zonne-energie Stella, van het Solar Team Eindhoven, won de NS Reis mee-prijs. Bluerise, dat technologieën ontwikkelt waarmee energie uit tropische oceanen wordt benut voor de productie van duurzame elektriciteit, koeling en vers water, won de ENGIE jongerenprijs. En de grootste Nederlandse zonnebotenrace Dutch Solar Challenge won de Duurzame Dinsdagprijs. (Lees meer over de prijswinnaars in dit bericht van FluxEnergie.)

De andere duurzame prijzen gingen naar HackYourFuture (Asito Sociale-innovatieprijs), 1000ha nieuwe stedelijke natuur (VHG Groenprijs), PeelPioneers (Lidl Voedselprijs) en Afval loont en De Ceuvel (Kracht in NL-publiciteitsprijs).

En dan waren er nog drie duurzame lintjes.

Uit een bericht van Duurzame Dinsdag
‘(…) Prinses Laurentien van Oranje reikte drie Duurzame Lintjes uit: aan Feike Sijbesma, Jan Jonker en Jeremy Leggett. Het Duurzame Lintje is de enige onderscheiding in Nederland op het gebied van duurzaamheid. Het lintje is een eerbetoon aan individuen die zich op een bijzondere manier hebben ingespannen ten behoeve van een duurzame samenleving. (…)’

Uit een bericht van Duurzaam Nieuws
‘(…) Jan Jonker is professor aan de Nijmegen School of Management (NSM) van de Radboud University Nijmegen. Al tientallen jaren is Jonker een van die witte raven in de universitaire wereld die het streven naar verduurzaming van de samenleving als uitgangspunt nemen bij hun wetenschappelijke onderzoek en onderwijs. Hij richt zich daarbij men name op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven en nieuwe manieren om de duurzame wereld te organiseren.

Feike Sijbesma, bioloog en bedrijfskundige, is sinds 2007 CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. Sinds zijn aantreden bij DSM is duurzaamheid één van de belangrijkste business drivers. Sijbesma gelooft dat bedrijven, naast winst en rendement, een grotere rol te vervullen hebben en motiveert anderen om ook verantwoordelijkheid te nemen.

Jeremy Leggett is de eerste buitenlander die die jury eert met een Duurzame Lintje, en dat is bepaald geen toeval. Leggett speelt een belangrijke rol in het titanengevecht om de mondiale overgang van een fossiele naar een duurzame energievoorziening met grote spoed te realiseren. Hij richtte SolarCentury op, inmiddels het grootste onafhankelijke Engelse zonne-energiebedrijf. Een deel van de winst daarvan gaat naar SolarAid, dat ook Afrika moet helpen om de overstap naar een zonne-energie- economie te maken. (…)’

Verder pleitte Maurits Groen voor een ministerie van Duurzaamheid in de Groene Troonrede.

Bronnen
Duurzame Dinsdag, 6 september 2016: Duurzame Dinsdag: circulaire economie en zonne-energie in de spotlights
Duurzame Dinsdag, 6 september 2016: Dit zijn de winnaars van duurzame dinsdag
Duurzame Dinsdag, 1 september 2016: Feike Sijbesma (DSM) ontvangt Duurzaam Lintje
Duurzaam Nieuws, 6 september 2016: Dit was de dinsdag van de duurzame lintjes en groene prijzen
FluxEnergie, 1 september 2016: Dit zijn de ‘energie-kanshebbers’ voor prijzen Duurzame Dinsdag
FluxEnergie, 2 september 2016: Schooldakrevolutie – ‘Helft van de scholen heeft in 2020 zonnepanelen’

Foto: Dutch Solar Challenge, een race met boten op zonne-energie in Friesland, won de Duurzame Dinsdagprijs. (Dutch Solar Challenge)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.