Duurzame energie – Prinses Irene: ‘Positie Nederland is schandalig’

12 september 2016Afgelopen vrijdag had Nieuwsuur een interview met prinses Irene. Zij noemde de positie van Nederland bij het realiseren van de Europese klimaatafspraken ‘schandalig’. Ze riep de politieke partijen op er bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer een belangrijk thema van te maken.

Toen interviewer Twan Huijs haar mening vroeg over de positie van Nederland bijna onderaan de Europese ranglijst, zei Irene van Lippe-Biesterveld: ‘Ja, schandalig. En dat kunnen we veranderen. Daar kan juist de politiek een enorm belangrijke rol in spelen. Maar ook de burgers. Hoe meer mensen daarvoor staan, hoe sneller de politiek daarin mee zal gaan. Maar de politiek zou ook daar de leiding in kunnen nemen. Er is een kans nu, zometeen in de verkiezingstijd. [Tegen de politiek:] Neem je je politieke beslissingen in de wetenschap dat er een verbinding is met de natuur. Onze kleinkinderen hebben het recht op een voortbestaan op deze aarde met even veel prachtige bomen, dieren en planten. Al dat leven is hier mee gemoeid. Het is te laat om beslissingen te nemen waarin je niet denkt aan het welzijn van de natuur, waarmee we samen leven en onderdeel van zijn.’

Shell 
Prinses Irene beheert het natuurreservaat Bergplaas in Zuid-Afrika. Shell (‘de Koninklijke Shell’, zei Twan Huys) wil daar gaan boren naar schaliegas. Tegenstanders weten dat nu al zeven jaar tegen te houden. Prinses Irene over het gesprek dat ze met Shell over haar bezwaren had: ‘Dan wordt er gezegd: Dat zullen we op een goede manier doen. Het interesseert ze absoluut niet. Alsof je een vlieg bent tegen een ruit.’

Akkoord van Parijs
Prinses Irene noemt het ratificeren van het akkoord van Parijs door China een ‘revolutionaire stap’. Ze is er echter niet van overtuigd dat de Verenigde Staten de aangekondigde ratificatie ook zal effectueren, omdat Trump heeft aangekondigd het hele akkoord van Parijs te zullen verwerpen als hij president wordt. ‘Als Amerika het verdrag niet ratificeert, dan is dat een drama. Dramatisch voor de wereld’, zegt de prinses.

Twan Huys sprak met prinses Irene naar aanleiding van het verschijnen van haar boek ‘Bergplaas’ dat gaat over het natuurgebied in de Zuid-Afrikaanse halfwoestijn de Karoo.

Bronnen
Nieuwsuur, 9 september 2016: Prinses Irene: schandalig dat Nederland niet meer investeert in duurzame energie  (incl. reportage van 10’44”)
Website Bergplaas
Uitgeverij KNNV, boek Bergplaas (€ 24,95)
Foto: Bergplaas.com

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.