EC steekt miljarden in start ups, schone energie en circulaire economie

De Europese Commissie gaat €2,7 miljard investeren in innovaties die de markten van de toekomst moeten creëren, stelde eurocommissaris Carlos Moedas (Wetenschap en Innovatie) vrijdag. Een Europese Innovatieraad moet beslissen wie het geld krijgt. De investeringen zijn onderdeel van een miljardeninvestering voor de overgang naar een schone, circulaire toekomst. 

Europa heeft te weinig durfkapitaal, constateert eurocommissaris Moedas, waardoor veelbelovende vernieuwingen vaak naar China of de Verenigde Staten uitwijken. Om investeringsmaatschappijen te stimuleren meer in innovatieve partijen te investeren, kondigde de Europese Commissie vorig jaar al aan dat ze 400 miljoen euro beschikbaar stelt. Daarnaast komt er nu een Europese Innovatieraad (EIC), die 2,7 miljard krijgt om een markt voor innovaties te scheppen.

Klimaatbestendige toekomst: 3.3 miljard

De aangekondigde investeringen vallen onder het 2018-2020 werkprogramma van het Europese wetenschapsprogramma Horizon 2020, dat de komende drie jaar nog dertig miljard euro te besteden heeft. Een groot deel hiervan moet gaan naar de duurzame economie.

Het richt zich onder meer op het creëren van een klimaatbestendige, koolstofarme toekomst (€3.3 miljard), waarvan 200 miljoen euro wordt gestoken in de ontwikkeling en productie van ‘next generation’ elektrische batterijen. Daarbij wordt €2.2 miljard gereserveerd voor de overgang naar een schone energie-voorziening, op basis van hernieuwbare energiebronnen, energie efficiënte gebouwen, elektrische mobiliteit en opslagoplossingen. Ook begint de EC met een pilot rond zonne-energie opvangende ramen en de biologische omzetting van CO2 en hernieuwbare waterstof in brandstoffen.

Circulaire economie: 941 miljoen

Daarnaast wordt geïnvesteerd in het stimuleren van de circulaire economie (941 miljoen euro) en het digitaliseren en transformeren van de Europese industrie en diensten (1.7 miljard euro). De internationale uitwisseling van kennis en ervaring wordt gesteund met 1 miljard Euro. In totaal maakt Horizon 2020 acht procent van de totale EU-begroting uit. ‘Daarmee zijn we nog ver weg van het niveau dat in de VS wordt gehaald’, zegt Moedas in het FD.

Alle fondsen zijn te vinden via het Horizon 2020-portaal.

Bronnen:

Beeld: EC, Horizon 2020 – excerpt from Press release EC Horizon 2020, Work Programme 2018-2020, European Innovation Council (EIC) Pilot

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.