ECN over CO2-afvang: ‘Nu is overheid aan zet’

ECN over CO2-afvang: ‘Nu is overheid aan zet’

31 mei 2016 – Bij ECN zijn ze zeer blij met de motie die de Tweede Kamer aannam ter ondersteuning van de ontwikkeling van CCS. Maar nu is de overheid aan zet. ECN’er Jaap Vente: ‘Ik hoop dat de overheid ambitieus inzet op CCS-technologieën’.

De Tweede Kamer wil dat de regering op korte termijn investeert in onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van technieken waarbij de uitstoot van CO2 naar de atmosfeer wordt voorkomen, ook wel CCS genoemd.
Bij ECN zijn ze blij met de steun van het parlement voor CCS. Jaap Vente, innovatiemanager Gasbehandeling, Processen en Omzetting: ‘De maatschappij vraagt om CO2-arme producten. De kosten van deze producten zullen uiteindelijk lager zijn dan de kosten die het gevolg zijn van klimaat verandering. Wél moet er nu met de investeringen worden begonnen. We zullen als maatschappij, overheid, industrie en burgers bereid moeten zijn om dat geld op te brengen. De vereiste ontwikkelingen voor afvang, opslag en gebruik moeten goed georkestreerd worden en deze motie is een belangrijke stap daarin.’

160531-JaapVenteECN
Jaap Vente (ECN): Overheid moet nu ambitieus inzetten op CCS

Uit een bericht van ECN
‘(…) Bij afvang en opslag van CO2 denkt men vaak aan het afvangen van CO2 direct uit de lucht en vervolgens opslaan in lege aardgasvelden. “Daar investeren wij niet in, dat zou dweilen zijn met de kraan open,” zegt Jaap Vente. “Die kraan, dat zijn bijvoorbeeld de schoorstenen van de staal- en cementindustrie maar ook huisvuilverbranding. Deze industrieën kunnen niet op korte termijn overschakelen naar een technologie die minder CO2 produceert. We kunnen wel deze CO2 afvangen en vervolgens opslaan zodat deze industrieën minder CO2 naar de lucht uitstoten. ECN helpt bij het ontwikkelen van de technologie daarvoor.” legt Vente uit. (…)
Vente hoopt dat deze positieve aandacht voor CCS blijvend is. “Ik hoop dat de overheid ambitieus inzet op CCS-technologieën. In het Europese project STEPWISE [CO2-uitstootreductie staalindustrie] alleen al gaat zo’n 20 miljoen euro om. Vergelijkbare bedragen worden uitgegeven voor de cementindustrie, zie bijvoorbeeld het Leilac project. Grote investeringen zijn dus nodig om de efficiëntste technologieën gezamenlijk tot volwassenheid te brengen en zo de overgang naar een duurzame maatschappij vorm te geven.” (…)’

Bronnen
ECN, 27 mei 2016: Tweede Kamer biedt perspectief voor CO2-afvang en opslag
Website STEPWISE
Website Leilac
Zie ook
FluxEnergie, 25 mei 2016: Tweede Kamer wil dat er serieus werk gemaakt wordt van CO2-afvang en -opslag
Foto: testinstallatie CO2-afvang Maasvlakte (foto FluxEnergie/© Paul Tolenaar)

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.