‘ECN kent de feiten niet over zware industrie’

21 juli 2015 – De oproep van ECN om het energiegebruik van de zware industrie aan te pakken is bij VNO-NCW niet goed gevallen. ‘Kwalijk’ en ‘oncceptabel’.

Bericht van VNO-NCW
‘ECN, het Energieonderzoekscentrum Nederland, slaat de plank mis. Dat stelt VNO-NCW naar aanleiding van het ECN-opiniestuk ‘Zware industrie moet energiegebruik nu aanpakken’ dat vandaag werd gepubliceerd op het digitale informatienetwerk Energeia. In dit stuk wordt gesteld dat de zware industrie ver achterloopt als het gaat om verduurzaming.
In realiteit behoort de zware industrie in Nederland mondiaal tot de top qua energie- en CO2-efficiency. ‘ECN rept hier met geen woord over maar had het moeten weten’, stelt de ondernemingsorganisatie. ‘Dit wordt immers al meer dan 15 jaar jaarlijks gemonitord, door RVO geverifieerd en gerapporteerd aan de Tweede Kamer.’ Overigens zijn Europa en Japan mondiaal de enige economieën waar verplichtend CO2-reductiebeleid wordt gevoerd, iets dat juist gericht is op de zware industrie.

Biobased

Verder is de industrie mondiaal koploper in biobased ontwikkelingen en is Nederland ‘WKK-land’ bij uitstek. WKK is de meest efficiënte vorm van geïntegreerde elektricteits- en warmteproductie en draagt belangrijk bij aan de koploperspositie van de Nederlandse industrie op het terrein van efficiency, aldus VNO-NCW.

Energieprijzen
Ook heeft de industrie volgens de ondernemingsorganisatie de maatregelen waar in andere sectoren nu aan gedacht wordt, zoals isolatie, efficiëntere apparaten, peakshaving en dergelijke al lang geleden getroffen. ‘Door de hoge energieprijzen in Nederland is het laag hangend fruit allang geplukt in tegenstelling tot bijvoorbeeld de gebouwde omgeving’.

Onjuist beeld
VNO-NCW noemt het kwalijk en onacceptabel dat ECN – nota bene hofleverancier van de overheid als onafhankelijk en objectief kennisinstituut op het terrein van energie – de feiten over de zware industrie niet kent en daardoor met onjuiste beelden beleidsmakers en politici op het verkeerde been zet.’

Bronnen
VNO-NCW, 15 juli 2015: ‘ECN kent de feiten niet over zware industrie’

Lees ook: Fluxenergie, 21 juli 2015: ECN roept zware industrie op om energiegebruik aan te pakken

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.