ECN: ‘Minima kunnen eenvoudig geld besparen op energie’

17 januari 2017 ‘Arme gezinnen blijken gemiddeld heel eenvoudig honderd euro per jaar te kunnen besparen op de energierekening’, zegt Koen Straver, projectleider van ECN. ECN heeft het onderzocht.

Uit een persbericht van Tertium
‘(…) Nederlanders kunnen zonder veel moeite geld besparen op hun energierekening. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van het Energie Centrum Nederland (ECN) naar zogenoemde ‘energiearmoede’, huishoudens die een energierekening hebben die eigenlijk te hoog is voor hun inkomen.
Steeds meer gemeenten, (energie)bedrijven en NGO’s ontwikkelen projecten op het gebied van energiearmoede. Zij willen op die manier huishoudens met een laag inkomen helpen efficiënter met energie om te gaan, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting of het aanbieden van energiebesparende materialen. Het afgelopen jaar deed ECN samen met een aantal andere partijen onderzoek naar de effectiviteit van deze projecten.

Honderd euro per jaar minder
De aanpak blijkt te werken. “Arme gezinnen blijken gemiddeld heel eenvoudig honderd euro per jaar te kunnen besparen op de energierekening”, zegt Koen Straver, projectleider van ECN. “Dat is niet alleen goed voor hun portemonnee, maar ook belangrijk voor het klimaat.”

Al in 1973 deed toenmalig minister van Economische Zaken Ruud Lubbers tijdens de oliecrisis de oproep aan alle Nederlanders om hun gordijnen ’s avonds dicht te doen. Hij had gelijk: deze eenvoudige maatregel staat in de top vijf van tips om je energierekening te verlagen. Ook met andere simpele maatregelen kunnen huishoudens veel geld besparen.

Maatregel

Besparing per jaar (euro)

Gordijnen inkorten tot boven de verwarming 84
‘s Nachts de verwarming lager zetten 83
Verwarming een graad lager 76
Gordijnen ’s avonds dichtdoen 56
Tochtstrips plaatsen (1 rol) 53
Brievenbusborstel plaatsen 42
Huishoudelijke apparaten minder gebruiken 38
Waterbesparende douchekop 36
Radiatorfolie geplakt (3 m3) / buisisolatie 20
Korter douchen 20
Overbodige verlichting uitzetten 16
De was buiten drogen 12
Sluipverbruik bij elektrische apparaten tegengaan 10
Vervangen gloeilamp door led of spaarlamp (per lamp) 9

ECN adviseert alle gemeentes, woningbouwverenigingen en energiemaatschappijen dit soort projecten op te zetten. Het consortium heeft hiervoor toolkit ontwikkeld die zich richt op professionals.

Symposium Energiearmoede
Op woensdag 18 januari wordt de Rapportage Energiearmoede aangeboden aan wethouder duurzaamheid Lot van Hooijdonk van Utrecht tijdens een symposium over energiearmoede in het Stadskantoor, waarop de resultaten worden besproken.

 Het onderzoek naar energiearmoede werd uitgevoerd onder leiding van ECN met Alliander, Eneco, EnergieFlex, Wijksteunpunt Wonen, Gemeente Utrecht en Tertium. Het werd mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken vanuit de Topsector Energie. (…)’

[Geen gegevens bekend over het symposium]

Bronnen
Tertium, persbericht, 17 januari 2017: ECN: minima kunnen eenvoudig geld besparen op energie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.