ECN verbetert batterij: 50 procent meer opslagcapaciteit

12 oktober 2016 – ECN heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee oplaadbare batterijen 50 procent meer opslagcapaciteit krijgen. Start-up LeydenJar Technologies gaat de vinding op de markt brengen. 

Door de innovatie kan de actieradius van elektrische auto’s vergroot worden, gaan accu’s in smartphones, laptops en andere elektronica langer mee en kunnen de kosten voor opslag van duurzame energie omlaag, aldus het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

De uitvinding begon met een mislukt experiment, waarbij ECN op zoek was naar een materiaal voor flexibele zonnecellen, aldus RTL Z. Het materiaal bleek twaalf jaar later wél goed toepasbaar in batterijen.

Sjoerd Wittkampf, Technology Transfer Manager, in een bericht van ECN
‘(…) “Het interessante van de vinding van ECN is dat de technologie massaproductie binnen handbereik brengt, omdat het erg lijkt op een al bestaand productieproces voor zonnecellen. Wij denken dat we daarmee een uniek voordeel in handen hebben. Met de oprichting van LeydenJar Technologies dragen wij deze technologie over aan de markt en maken wij de aansluiting met de batterijindustrie en durfinvesteerders.” (…)’

LeydenJar Technologies heeft de financiering voor het eerste jaar inmiddels binnen en wil in 2018 een proeffabriek opstarten.

 

ECN over het nieuwe materiaal
‘(…) De nieuwe technologie vervangt het traditionele grafiet in de anode door silicium, waardoor dit onderdeel van de lithium-ion batterij tien keer zoveel opslagcapaciteit krijgt en de batterij als geheel 50 procent. Het probleem van silicium is echter dat het bij het opladen opzwelt en 3 keer zo groot wordt, waardoor siliciumlagen los kunnen raken en de batterij uit elkaar valt. ECN brengt de silicium via nanotechnologie in kolommetjes op een koperfolie aan, zodat er ruimte is om uit te zetten en de batterij stabiel blijft. De laag moet uiteindelijk 10 micron dik worden voor commerciële toepassing, tien keer dunner dan een blad papier.

Bronnen
ECN, persbericht, 6 oktober 2016: Batterij kan 50 procent meer energie opslaan met nieuwe technologie
RTL Z, 7 oktober 2016: ECN ontwikkelt materiaal voor superbatterij: ‘In 2020 is hij te koop’

Foto: LeydenJar Technologies

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.