ECN: ‘Zeewier telen als voedsel en voor brandstof’

ECN: ‘Zeewier telen als voedsel en voor brandstof’

13 april 2017Twee proefmodules in de zee bij Scheveningen hebben ECN geleerd dat zeewierteelt een aantrekkelijke toekomst heeft – zeewier als voedsel en zeewier voor de productie van duurzame brandstoffen.

Uit een bericht van ECN
‘(…) ECN heeft, in samenwerking met Wageningen Research en Deltares, eind 2016 twee teeltmodules te water gelaten, vijftien kilometer uit de kust van Scheveningen. Inmiddels is de eerste oogst aan wal gebracht voor nader onderzoek. Deze demonstratie is een vervolgstap naar de realisatie van duurzame akkerbouw op zee. Het geoogste zeewier gaat naar ondernemers en onderzoekers om de mogelijkheden van het wier te verkennen. Naast de kwaliteit van het zeewier wordt er gekeken naar opschaling en het verdienmodel.

Voedsel én energie
In het streven naar het inzetten van zeewier als alternatieve bron voor onder andere voedsel en energie, zet ECN zijn kennis in op het gebied van bio-raffinage en -processing. In deze processen worden suikers uit zeewier geïsoleerd. ECN draagt met haar expertise bij aan de verwerking van zeewier tot grondstoffen voor bijvoorbeeld chemicaliën en duurzame brandstoffen. (…)
Van de Oosterschelde tot aan de Wadden, langs de hele Nederlandse kust beginnen zeewier-initiatieven. Ze beginnen kleinschalig maar hebben grote ambities. “Onze visie is duurzame zeewierboerderijen tussen offshore windmolenparken als voedsel- en grondstofbron. Nederland is daarbij koploper op het gebied van veredeling, teelt, techniek en verwerking, met de Noordzee als proeftuin.”, schets Koen van Swam, coördinator bij Stichting Noordzeeboerderij dat de teeltmodules heeft uitgezet en geoogst. Naast de teelt van zeewier zijn er commerciële kansen in de offshore sector, verwerkingstechnologie en levensmiddelenhandel. (…)’

Donald Duck doet het ook
Donald Duck blijkt de zeewierboeren voor te zijn geweest.
Uit een bericht van de Noordzeeboerderij
‘(…) In Nr. 42 2016 van de Donald Duck kun je het verhaal lezen over de Zeewierboerderij 15km uit de kust van Duckstad tussen de windmolens! (…)’

Bronnen
ECN, 12 april 2017: Duurzame akkerbouw op zee stap dichterbij
Noordzeeboerderij: Donald Duck wordt zeewierboer 
Website Stichting Noordzeeboerderij
Foto en illustratie: Noordzeeboerderij en Donald Duck (via Noordzeeboerderij)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.