Economie – ‘Energiesector groeit het hardst’

Economie – ‘Energiesector groeit het hardst’

28 juli 2016In de Nederlandse economie groeit de energiesector het hardst. Dat concludeert bedrijfsinformatiespecialist Graydon op basis van een vergelijking van het aantal startende bedrijven en het aantal dat stopt.

Uit een persbericht van Graydon
‘(…) De Energiesector toont tijdens het tweede kwartaal de sterkste toename van groei in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De branche groeide 76 procent harder dan een jaar eerder. Ook in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar verdubbelde deze sector zijn groei. (…)
In tegenstelling tot vorig kwartaal is er geen enkele provincie meer waar de bedrijvigheid krimpt. Toch zien we in bijna alle provincies een afname van de netto-groei ten opzichte van een jaar eerder. De provincies Gelderland en Groningen vormen hierop de enige uitzondering. In Gelderland groeide de bedrijvigheid juist harder dan in dezelfde periode vorig jaar (+20%). Dat komt vooral omdat in deze provincie het aantal starters toegenomen is, in vergelijking met een jaar eerder (+6%).
In Groningen groeide de bedrijvigheid met 3,5 procent harder dan vorig jaar. In deze provincie groeide het aantal starters met maar liefst 8 procent. Geen enkele andere provincie in Nederland vertoont een dergelijke groei. (…)

Peter Schoenmaker, director Sales & Development bij Graydon: “Na de crisis zagen we een sterke opleving in het aantal starters en een daling van de faillissementen. Die daling zet zich nog steeds voort. Met maar liefst 16% minder faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven ten opzichte van vorig jaar, zien we dat het bedrijfsleven zich duidelijk stabiliseert. Bij de starters zien we een lichte groei ten opzichte van vorig jaar.”

De netto-groei van het Nederlandse bedrijfsleven berekent bedrijfsinformatiespecialist Graydon door het aantal starters te verminderen met het aantal opheffingen en faillissementen. In vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar zien we dat het aantal starters met 21 procent is gedaald, het aantal faillissementen daalt met 13 procent en ook de opheffingen zijn met 11 procent afgenomen. (…)’

 

Bronnen
Graydon, 25 juli 2016: 16% minder faillissementen tijdens tweede kwartaal van 2016
Graydon, rapport, 25 juli 2016: Graydon kwartaalmonitor 2 2016  (pdf, 28 pag.)
Foto Nuon (Nuon en Get in the Ring organiseerden op 21 april 2016 samen de eerste Global Data Challenge voor start-ups. Start-ups met concrete, data-gedreven producten of diensten werden uitgenodigd hun oplossingen in te zetten voor onze klanten. Hyko won de 1e prijs)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.