Economie groeit door ondanks krimp aardgasproductie

14 augustus 2015 – Na het CPB meldt nu ook het CBS dat de economie groeit ondanks de krimp van de aardgasproductie.

CBS-bericht
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2015 met 0,1 procent  gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder, meldt CBS. Het groeicijfer is gebaseerd op een eerste berekening met de gegevens die nu beschikbaar zijn. Export, investeringen en consumptie van gezinnen leveren een positieve bijdrage. De sterk gedaalde aardgaswinning drukt het groeicijfer echter. De Nederlandse regering draaide de gaskraan gedeeltelijk dicht om het risico van aardbevingen in Groningen te verkleinen. Hierdoor daalde de export van gas, terwijl de invoer van gas steeg.
Dat gaseffect doet niets af aan het positieve onderliggende economische beeld waarover CBS enkele weken geleden berichtte. De economie is nagenoeg terug op het niveau van voor de crisis die in de tweede helft van 2008 uitbrak.

Economie groeit met 1,6 procent ten opzichte van jaar eerder
Volgens de eerste berekening was de Nederlandse economie in het tweede kwartaal 1,6 procent groter dan in het tweede kwartaal van 2014. Deze groei is  toe te schrijven aan meer export, hogere investeringen en meer consumptie door consumenten. De verschuiving van aardgaswinning naar invoer van gas door de opgelegde beperking op de aardgasproductie drukte de economische groei in het tweede kwartaal van 2015 met ongeveer 0,5 procentpunt.

Meer aardolieproducten en transportmiddelen uitgevoerd, maar veel minder aardgas
De uitvoer van Nederlands product groeide in het tweede kwartaal bijna net zo sterk als de wederuitvoer (de uitvoer van eerder ingevoerde producten). Ons land exporteerde beduidend meer aardolieproducten en transportmiddelen dan in het tweede kwartaal van 2014. De export van gas kromp daarentegen aanzienlijk. Nederland voerde naast goederen ook meer diensten uit.

De invoer van goederen en diensten groeide harder dan de uitvoer. Nederland voerde bijvoorbeeld fors meer gas in. Het saldo van in- en uitvoer droeg mede daardoor negatief bij aan de groei.

 

Bronnen
CBS, 14 augustus 2015: CBS: Economie groeit door ondanks krimp aardgasproductie

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.