EDF en Total zetten LNG-terminal Duinkerken in de etalage

De Franse energiebedrijven EDF en Total willen hun belang in de LNG-terminal in Duinkerken verkopen. Volgens sommige bronnen is het Belgische Fluxys geïnteresseerd om zijn eigen belang op te trekken tot 51 à 60%.

De LNG-terminal van Duinkerken is sinds begin vorig jaar operationeel. Hij is niet alleen verbonden met het Franse gastransportnet, maar, zonder het Franse net te passeren, ook met het Belgische. De terminal heeft een hervergassingscapaciteit van 13 miljard m³ per jaar. Dat komt overeen met ongeveer 20% van de gezamenlijke consumptie van Frankrijk en België. Daarvan kan 8 miljard m³ naar België stromen en vanuit België, in geval van toenemende vraag, ook onder meer de Duitse markt bevoorraden.

Nu bezit EDF 65% van de aandelen, Total 10% en Fluxys 25%. De Belgische netbeheerder heeft bovendien een voorkooprecht op de andere aandelen. Fluxys wenst geen commentaar te geven op lopende zaken. Maar het maakt er geen geheim van dat het belangstelling blijft hebben in opportuniteiten om in verdere internationale groei te investeren, liefst als ‘global partner’.

Volgens Franse bronnen zou Fluxys liever niet het hele pakket van EDF en Total overnemen, maar wel geneigd zijn om zijn belang op te trekken tot een absolute meerderheid. De voorbije jaren heeft Fluxys al herhaaldelijk ingespeeld op dergelijke opportuniteiten. Het speelt daarbij in op de trend bij energieverkopers om zich te concentreren op hun kernactiviteiten en het beheer van transportinfrastructuur af te stoten.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.