Een zonnebril voor een kantoorgebouw

30 september 2015 – De energiekosten van een kantoorgebouw kunnen dalen, terwijl het comfort voor de gebruikers omhoog gaat. Bouwbedrijf Heijmans innoveert de ‘schil’ van gebouwen.

Uit een bericht van Heijmans
‘(…) U kent ze wel, die brillen met meekleurende glazen; bij fel licht veranderen de glazen in een zonnebril. Heel handig, maar zou dat idee ook werken bij een glazen kantoorgevel? De Liquid Crystal Window van Merck brengt deze functionaliteit. Daarmee wordt het teveel aan zonlicht en zonnewarmte buiten de schil gehouden. Een systeem dat bovendien met een druk op de knop eenvoudig en traploos regelbaar is. Zo zorgt het voor een duurzamer gebouw met lagere energiekosten én meer comfort voor de gebruiker. Heijmans en Merck werken samen aan de doorontwikkeling en toepassing van deze nieuwe techniek.
Regelgeving eist het, opdrachtgevers vragen erom: energiebesparing. Maar door de reductie van energie te combineren met andere vraagstukken, ontstaan er nieuwe functies waar gebouwen en mensen direct van kunnen profiteren. Hans Van Hauwe, adviseur energie en duurzaamheid van Heijmans, vertelt: “We gaan terug naar de basis: onze biologische klok. De mens in zijn natuurlijke habitat presteert nog altijd het best.” De ontwikkeling van dynamische glaszonwering is erop gestoeld dat het zich automatisch aanpast aan het klimaat. Het geeft mensen de juiste hoeveelheid daglicht waar zij op dat moment van de dag het meeste baat bij hebben.
De dynamische glaszonwering is de eerste stap op weg naar de Energetic Facade binnen het Heijmans Workspace programma. Hans licht toe: “Overdag zetten we in op gebruikerscomfort en in de winter, of tijdens afwezigheid, wekken we energie op door warmte binnen te laten. Dat leidt er toe dat de hele schil in waarde wordt verhoogd. We denken vanuit natuurlijke processen, zonder verlies van design of gebruikerscomfort. En vanuit energievoordeel omdat in de gevel, op het grensvlak van binnen en buiten, grote winst te behalen valt.” (…)’

 

Bronnen
Heijmans, 21 september 2015: Gebouw met een zonnebril
Foto: Heijmans. (Op de foto: Hans van Hauwe (links) bekijkt samen met Teun Wagenaar in het lab van Merck een proefopstelling met dynamische glaszonwering)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.