Debat: ‘Verkoop Urenco mag niet doorgaan’

Debat: ‘Verkoop Urenco mag niet doorgaan’

28 oktober 2015De verkoop van Urenco moet niet doorgaan. Dat vonden alle aanwezigen van een debat over de verkoop, georganiseerd door vredesorganisatie Vedan en documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie Laka.

Uit een bericht van Tubantia
‘(…) Het waren de usual suspects die het woord voerden. De Hengelose voormalig GroenLinks-voorzitter Henk Nijhof leidde het gesprek, SP-Kamerlid Eric Smaling was er, evenals Hubertus Zdebel, voor Die Linke lid van de Duitse Bondsdag, en ook het lokale PvdA-raadslid Jaap Stapel mengde zich geregeld in het kringgesprek. Nagenoeg het hele linkse politieke spectrum was zodoende wel vertegenwoordigd. (…)’

Teleurstelling was er over de afwezigheid van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Zijn verwachte brief aan de Tweede Kamer met de voorwaarden voor de verkoop, is er ook nog niet. ‘Waarschijnlijk omdat Engeland en de Duitsers er nog iets van moeten vinden en die zullen er vermoedelijk mee in hun maag zitten’, schrijft Tubantia.

Urenco is nu, via dochterbedrijven, in handen van de Nederlandse staat, de Britse staat en twee Duitse bedrijven, namelijk E.ON en RWE, zo meldt Tubantia in een ander artikel. De eigenaren willen de aandelen verkopen. Dat levert ze zo’n 10 miljard euro op. Maar Nederland ligt dwars. Dijsselbloem wil verkopen en werkt nu aan de voorwaarden voor verkoop. Een lastige balans, want zonder strenge voorwaarden is het de vraag of hij de Tweede Kamer meekrijgt. Met té strenge voorwaarden wordt Urenco onverkoopbaar of op zijn minst minder waard.

Bronnen
Tubantia, 27 oktober 2015: Verdrag van Almelo kan verkoop Urenco voorkomen
Tubantia, 27 oktober 2015: Urenco: verkopen of toch niet? (via Blendle)
RTV Oost, 26 oktober 2015: Verkoop Urenco onderwerp van discussie in Almelo

Zie ook
FluxEnergie, 21 september 2015: Acties tegen Urenco
FluxEnergie, 15 oktober 2015: Verkoop Urenco: ‘Nederland ligt dwars’
FluxEnergie, 19 oktober 2015: ‘Urenco: verkopen of sluiten?’
FluxEnergie, 22 oktober 2015: Skynews: ‘Olver benaderd om verkoop Urenco te leiden’

Foto: Urenco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.