foto Nuon

Eerste battolyser buiten labo komt naast Magnum-centrale Eemshaven

Nuon Magnum-centrale in Eemshaven.

Het Waddenfonds heeft aan de BV Battolyser een subsidie van 480.000 euro toegekend om naast de Magnum-centrale van Nuon in Eemshaven een battolyser te realiseren.

BV Battolyser is een joint venture van TU Delft en Proton Ventures, Nuon en Yara dragen eveneens bij aan het ontwikkeltraject. Een battolyser kan op een efficiënte manier elektriciteit opslaan of leveren zoals een batterij maar ook, wanneer de batterij is opgeladen, door elektrolyse water splitsen in waterstof en zuurstof. Nuon-Magnum kan de waterstof die bij de elektrolyse vrijkomt kan gebruiken als CO2-vrije brandstof in Nuon Magnum.

De bouw van een eerste battolyser in Eemshaven begin 2019 is volgens Nuon een belangrijke mijlpaal in Groningen. Het energiebedrijf wil er in de toekomst op grote schaal overschotten stroom uit wind en zon voor langere termijn kunnen kunnen opslaan en recyclen.

Einde 2016 presenteerde de onderzoeksgroep van professor Fokko Mulder aan de TU Delft de succesvolle realisatie van een battolyser op laboratoriumschaal. Het nieuwe project bij de Magnum-centrale, waarmee direct getest kan worden, is een eerste concrete opschaling naar veel grotere systemen. De geproduceerde waterstof zal worden toegepast voor koeling van de generatoren en vervangt de grijze waterstof die Nuon daarvoor momenteel gebruikt. Uiteindelijk wil Nuon de geproduceerde waterstof gebruiken als CO2-vrije brandstof voor de gascentrale.

Waterstof speelt ook een belangrijke rol in de verduurzaming van chemische producten en de elektrificatie van het productieproces bij chemische bedrijven als Yara en Proton Ventures. De battolyser kan een belangrijke oplossing vormen in het integreren van intermitterende duurzame energie enerzijds en de wens te elektrificeren bij dergelijke bedrijven anderzijds.

Battolyser voor korte- en lange termijnopslag

In feite is de battolyser een elektrolyser met nikkel-ijzer elektroden zoals in de Edison-batterij van ruim honderd jaar geleden. Nadelen van deze Edison-batterij waren de waterstofverliezen tijdens het laden en de lagere bruikbare capaciteit. De battolyser benut precies de waterstofproductie en verbetert ook de batterijcapaciteit. Volledig opgeladen functioneert de battolyser als elektrolyser die met een hoog rendement waterstof produceert uit water en elektriciteit. Op het moment dat er een tekort is aan elektriciteit voedt de battolyser het net als een batterij.

De eerste battolyser krijgt een vermogen van 15 kW. Dit apparaat zal cyclisch getest worden om de zuiverheid van het waterstofgas en de efficiëntie te kunnen onderzoeken. Na de testfase wordt een plan voor een volgende opschaling opgesteld. De initiatiefnemers kijken nu al naar installaties van 1 en zelfs 10 MW. Deze zijn te plaatsen bij industriële partners, of op locaties waar op grote schaal elektriciteit van offshore windparken aan land komt. Nuon hoopt met de Magnum-centrale in Groningen te kunnen functioneren als vliegwiel voor een groeiende waterstofeconomie in Groningen en de rest van Nederland.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

3 reacties op “Eerste battolyser buiten labo komt naast Magnum-centrale Eemshaven”

Duurzame Brabanders|03.07.18|08:33

Waarom moet een accu van slechts 15 kW getest worden in het verre Groningen, als het ook op elk bedrijventerrein en universiteitsterrein getest kan worden?
een apparaat van 15 kW is toch totaal irrelevant voor een centrales van 1.300.000 kW
In februari was nog sprake van 50 kW en zelfs 1 MW

Evert Everts|11.01.19|10:53

Van welke datum is dit artikel? De ontwikkelingen gaan zo snel, of soms langzaam, dat het wel belangrijk is de datering te vermelden van zulke nieuwsberichten.

Evert Everts|11.01.19|10:56

Oh, de datum staat er toch wel bij, in de afbeelding. Excuus, ik keek niet goed.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.