foto: Eneco

Eerste Belgische industriële accu achter de meter staat in Puurs

Vlaamse energieminister Bart Tommelein leverde de nodige energie om de startknop van het opslagsysteem in te drukken.

Voor het eerst is in België een industriële site uitgerust met een accu met levering ‘achter de meter’. Met dit opslagsysteem van het Nederlandse Alfen, aangestuurd door Next Kraftwerke wil Peleman Industries in Puurs 10% elektriciteit minder afnemen van het elektriciteitsnet en de stroom van de twee windturbines op zijn terrein efficiënter gebruiken.

Peleman is gespecialiseerd in flexibele oplossingen voor de presentatie van documenten en foto’s. Het er opgestelde opslagsysteem is 12 meter lang, 2,4 meter breed en 3 meter hoog. De accu, die ook (heroplaadbare) batterij wordt genoemd, heeft een output vermogen van 2 MWh. Stroomleverancier Eneco zet ze ook in om het net in balans te houden bij pieken en dalen in de elektriciteitsproductie.

Eneco wil zo situaties voorkomen zoals die zich enkele maanden geleden voordeed, toen digitale klokken in een groot deel van Europa door een te lage frequentie op het net in de westelijke Balkan zowat vijf minuten achterliepen. De batterij zorgt er ook voor dat Peleman Industries de door de windturbines opgewekte stroom zo veel mogelijk zelf, lokaal, kan gebruiken.

Het is voor het eerst dat een batterij bij een bedrijf ook wordt ingezet om de impulsen op het stroomnet constant te houden op 50Hz. Ze staat daardoor niet alleen ter beschikking van het bedrijf zelf, maar ook van het elektriciteitsnet. Wanneer alle Europese consumenten samen meer stroom verbruiken dan er wordt geproduceerd, kan ze helpen om het tekort aan te vullen. Wanneer de productie hoger ligt dan het verbruik, laadt de batterij zich weer op. Door haar “achter de meter” te plaatsen ontlast de batterij het elektriciteitsnet, waardoor daar minder investeringen nodig zijn.

In tegenstelling tot de reservecapaciteit die gasgestookte gas- en (Nederlandse en Duitse) kolencentrales beschikbaar houden, heeft de met windenergie opgeladen batterij geen CO2-uitstoot.

“In het elektriciteitsnet moeten productie en verbruik voortdurend in evenwicht zijn om iedereen van energie te kunnen voorzien. Bij een te grote afwijking komt de stabiliteit van het elektriciteitsnet in het gedrang en bestaat het gevaar dat er mensen zonder stroom komen te zitten. De batterij pompt indien nodig net genoeg stroom weg of bij, zodat de weegschaal voortdurend in evenwicht is,” zegt Iwein Goigne, CEO van Eneco solar & storage België.

“Onze windturbines zijn zeven jaar operationeel. We halen dankzij het rendement van 75% drie vierde van onze energie uit duurzame stroom. Met de batterij willen we hier 10% bij te doen. We zullen nu ook duurzame stroom hebben op het moment dat het windstil is en wanneer de windturbines niet snel genoeg draaien,” zegt Esmeralda Peleman, CEO van Peleman Industries.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.