Eerste betaalbare elektrische auto met flink bereik

3 februari 2017 – De Volkskrant schrijft vanmorgen enthousiast over de nieuwe Opel Ampera-e. ‘Is dit het iPhone-moment van de auto?’ Een actieradius van (op papier) 530 km en een prijs van vermoedelijk zo’n 40.000 euro.

De krant reisde mee naar Silicon Valley waar Opel de auto presenteerde.
Uit het verslag van de Volkskrant
‘(…) Waarom neemt maker Opel dan journalisten uit de vijf Europese landen waar hij komend voorjaar verschijnt, helemaal mee naar Silicon Valley, het walhalla van de technologie, de plek waar bedrijven als Google en Apple zitten? Omdat deze auto de wereld van het personenvervoer de komende jaren op zijn kop zal zetten, denkt Opel. Net zoals de iPhone destijds deed met de manier waarop mobiele telefoons werden gebruikt. De Ampera-e is een relatief kleine auto met een enorme accu. Deze is zo groot dat hij op papier 530 kilometer ver komt op een lading. Hoewel daar in de praktijk een kleine 400 van overblijven, blijven de meeste elektrische concurrenten steken op de helft. Er zijn natuurlijk Tesla’s, die halen het ook. Maar die kosten een ton of meer. De Ampera-e gaat 40 duizend euro kosten, al wil Opel nog geen exacte prijs noemen. Hiermee is Opel – of eigenlijk General Motors, dat hem in de VS produceert en hem daar verkoopt als Chevrolet Bolt – de eerste autofabrikant die met een min of meer betaalbare, bruikbare accu-auto komt. Eerder dan Tesla, wiens ‘goedkope’ Model 3 op zijn vroegst halverwege 2018 in Europa te koop is. Voor veel consumenten is 40 duizend euro veel geld. Maar doordat de Nederlandse overheid een vriendelijk belastingklimaat heeft voor volledig elektrische auto’s, betaalt de zakelijke rijder straks vermoedelijk nog geen 100 euro per maand. (…)’

De Volkskrant interviewde ook enkele deskundigen, onder anderen de hoogleraar Philip De Goey die zich zorgen maakt over de groei van het aantal elektrische auto’s, omdat het grootste deel van de stroom nog met fossiele brandstoffen wordt opgewekt.

 

Bronnen
De Volkskrant, 3 februari 2017: Reportage betaalbaar elektrisch rijden – Is dit het iPhone-moment van de auto? (via Blendle)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.