Eerste energieprestatiegarantie afgegeven

Eerste energieprestatiegarantie afgegeven

26 oktober 2015De eerste energieprestatiegarantie is afgegeven. De garantie ging naar de eerste particuliere nul-op-de-meter woning, die deze maand in Zoetermeer werd geopend. 

Stichting BouwGarant lanceerde in februari de energieprestatiegarantie.

Uit een bericht van BouwGarant
‘(…) Deze EnergiePrestatieGarantie geeft huizenbezitters de zekerheid dat energiebesparende maatregelen goed worden uitgevoerd en dat deze ook daadwerkelijk leiden tot energiebesparing. “Een extra steuntje in de rug om in energiebesparende maatregelen te investeren”, aldus Rob de Groot van Stichting BouwGarant. (…) “Concreet betekent dit een garantie voor de extra afbouwkosten als het bouwbedrijf failliet gaat en een garantie tegen verborgen en constructieve gebreken na oplevering. Tijdens de bouw worden kwaliteitscontroles uitgevoerd en opdrachtgevers kunnen rekenen op een opleverkeuring.”
Het nieuwe is dat na oplevering de opdrachtgever zelf de prestatiegarantie via internet kan activeren. Wordt de berekende besparing niet gehaald? Dan kan de bewoner een beroep doen op de garantie. Desgewenst wordt een energiecoach ingeschakeld die samen met de opdrachtgever de oorzaak onderzoekt. Waar nodig worden extra maatregelen genomen om het beoogde rendement waar te maken of wordt een schadevergoeding uitgekeerd.

De eisen
Opdrachtgevers die de garantie willen afsluiten dienen te beschikken over een Energie Prestatie Advies of een soortgelijke analyse. Dat is de bodem onder de afspraak en de te nemen maatregelen. Bij het activeren van de prestatiegarantie na oplevering worden twee eisen gesteld. Huizenbezitters moeten over minimaal twee jaar historie van het energieverbruik beschikken. Tweede vereiste is dat de woning een zogeheten slimme meter heeft. (…)’

De eerste energieprestatiegarantie gaat naar het eerste huis dat volgens de Nul-op-de-meter-aanpak werd gerenoveerd. Die woning, in Zoetermeer, werd op 14 oktober geopend door minister Blok van Wonen. De gemeente heeft sinds maart subsidiegeld klaarliggen voor vijf nul-op-de-meter-verbouwingen.

Uit een bericht van Vastgoed Actueel 
‘(…) Een nieuwe voor- en achtergevel, een goed geïsoleerd dak vol zonnepanelen en een moderne installatie zorgen voor warmte, koelte en frisse lucht zonder energiekosten. Het huis is all-electric dus de gasaansluiting is verdwenen. Het huis isoleert optimaal en wekt zelf de energie op die nodig is. Een vernieuwend concept, in Zoetermeer gerealiseerd in zeer korte tijd (binnen een paar weken) terwijl de huiseigenaar gewoon thuis kon blijven wonen.
Deze pilotwoning komt voort uit de landelijke Deal Stroomversnelling Koopwoningen van Energiesprong. Eind 2014 werd deze deal door bijna tweehonderd partijen (waaronder bouwers, gemeenten en banken) getekend. De gezamenlijke opdracht is om ten minste 100.000 koopwoningen energieneutraal te maken, met een potentieel van 1,8 miljoen rijtjeshuizen in Nederland. (…)’

Bronnen
SER, 22 oktober 2015: Eerste energieprestatiegarantie is een feit
Bouwend Nederland, 15 oktober 2015: Zoetermeer heeft de eerste Nul op de Meter woning
Keurhuis Nederland over de energieprestatiegarantie
Bouwgarant, 4 februari 2015: BouwGarant garandeert energiebesparing woning
Stroomversnelling Koopwoningen, 24 februari 2015: Zoetermeer per 1 maart subsidie voor 5 nul op de meter woningen
Vastgoed Actueel, 12 oktober 2015: Eerste Nul op de Meter koopwoning in Zoetermeer

Foto: Opening eerste nul-op-de-meterwoning in Zoetermeer (nulopdemeter.org)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.