foto: Engie

Eerste Franse power-to-gas installatie draait nabij Duinkerke

grhyd_664x299

In Cappelle-la-Grande, vlakbij de havenstad Duinkerke, heeft Engie de eerste (demo-)installatie voor de productie van waterstof met elektrische energie in Frankrijk in gebruik genomen.

In dit project met de poëtische naam Grhyd werkte de groep Engie samen met Areva H2Gen, Cea, Cetiat, de stad Duinkerke, GNVert, GRDF, Ineris, McPhy en STDE. Grhyd is opgestart in 2014. Als experimentele opstelling onderzoekt het de injectie van waterstof in het lokale distributienetwerk voor aardgas en het nut ervan voor de verwarming van woningen en huishoudelijk water en om te koken. Grhyd kadert ook in het Waterstofplan, dat de Franse regering begin juni lanceerde. Dit plan moet ertoe bijdragen om tegen 2020 de uitstoot van broeikaskassen in Frankrijk tegen 2020 met 20% te verminderen. In Grhyd is 15 miljoen euro geïnvesteerd.

Momenteel bevat het lokale aardgasnet door de injecties van Grhyd 6% waterstof. Het is de bedoeling dit volume te verhogen tot maximaal 20%. Het lokale net bedient ongeveer honderd huishoudens en de warmwaterketel van het gezondheidscentrum in een nieuwbouwwijk in het gehucht Cappelle-la-Grande. De elektriciteit om het waterstof –via elektrolyse– te produceren bestaat in principe uit piekoverschotten van zonne- en windenergie.

Marseille

Via dit twee jaar durende pilootproject wil Engie de technische en economische betekenis onderzoeken van het omzetten van elektriciteit in een nieuw gasmengsel, Hythane. Het moet ook bijdragen aan de schaalvergroting van de waterstofsector in Frankrijk. Een tweede project staat, onder de bescheiden naam Jupiter 1000, in de startblokken in Fos-sur-Mer, in het industriële havengebied van Marseille. Daar is gastransportnetbeheerder GRTgaz de leidende partner. De gebruikte elektriciteit zal er afkomstig zijn van windturbines in de omgeving. Een methaanreactie moet er waterstof doen reageren met CO2, met als eindproducten zuurstof en methaan, het basisbestanddeel van aardgas. De nodige CO2 wordt afgevangen uit de productieprocessen van nabije industriële installaties.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.