Eerste Iraanse olie naar Europa

Eerste Iraanse olie naar Europa

16 februari 2016Voor het eerst sinds de sancties tegen Iran zijn opgeheven, vervoert het land weer olie naar Europa. Het eerste schip van Total, met 2 miljoen vaten ruwe olie aan boord, vertrok gisteren, aldus de Wall Street Journal. 

Uit een bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) Total bestelde 2 miljoen vaten olie, het Spaanse bedrijf kocht 1 miljoen vaten. Ook het Russische Lukoil kan 1 miljoen vaten tegemoet zien. (…)’

In ruil voor de belofte van Iran om zijn nucleaire activiteiten te beperken, werd de westerse sancties tegen het land opgeheven en is onder meer de oliehandel met Europa weer mogelijk.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Iran wil zijn productie, nu de sancties grotendeels zijn opgeheven, met 1 miljoen vaten per dag opvoeren. In januari pompte het land dagelijks het equivalent van 2,86 miljoen vaten uit de grond. (…)’

De andere olieproducerende landen kijken het Iraanse enthousiasme met lede ogen aan. Er is al een overaanbod van olie op de wereldmarkt, waardoor de olieprijs sinds lange tijd laag is. Bovendien probeert Iran marktaandeel terug te krijgen door hoge kortingen te geven, aldus de Wall Street Journal.

Bronnen
Leeuwarder Courant, 16 februari 2016: Eerste Iraanse olie op weg naar Europa
Trouw, 16 februari 2016: Eerste lading olie uit Iran naar Europa
Wall Street Journal, 14 februari 2016: Iran Launches First Oil Shipments to Europe in Three Years (via Blendle)
NOS, 14 februari 2016: Iran: olie op weg naar Europa

Zie ook
FluxEnergie, 16 februari 2016: Rusland en Saoedi-Arabië praten vandaag over olieproductie

Foto: Transportschip voor olie en gas (Total)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.