‘Eerste Kamer heeft terecht tegen de wet Stroom gestemd’

28 december 2015 – In een commentaar van De Correspondent stelt Marc Chavannes dat de hele splitsingwet een vreselijke vergissing is, ‘een achterhaalde hobby’ van VVD en D66.

Schermafdruk 2015-12-28 11.57.40
Marc Chavannes, De Correspondent

Uit het commentaar van De Correspondent
‘(…) Zodra Nuon en Essent waren gesplitst werden hun productie- en leveringsbedrijven voor miljarden opgekocht door buitenlands concurrenten. In beide gevallen waren dat ongesplitste bedrijven, het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE. Die konden dus met de marktkracht die dat geeft – op energienetten valt een voorspelbaar, constant rendement te halen – op de Nederlandse markt concurreren met de nog ongesplitste energiebedrijven Delta en Eneco. De marktdroom die de splitsing zo’n gaaf liberaal idee maakte, bleek helemaal een illusie in het geval van Nuon, dat was gekocht door het staatsbedrijf Vattenfall. Dat heeft intussen miljarden afgeboekt op Nuon. (…) De Eerste Kamer op de laatste dinsdag vóór Kerstmis 2015. (…) Voortschrijdend inzicht komt voor. Het CDA, dat destijds van harte meedeed aan invoering van het VVD/D66-splitsingsplan, is erachter gekomen dat Nederland zijn leveringszekerheid uit handen heeft gegeven aan buitenlandse partijen waar het weinig invloed op heeft. En dat we de gekke Henkie van Europa zijn met onze brave padvinderssplitsing.
Met de SP diende het CDA in de Eerste Kamer een motie in waarin de regering werd verzocht de verplichting tot splitsing pas te laten ingaan op het moment dat het in de hele EU verplicht is. Dan zou de rest van de wet gewoon door kunnen gaan en zou Nederland verder kunnen met windenergie op zee, waar een ruime Kamermeerderheid voor bestaat.
Minister Kamp wist dat er anno 2015 in de Senaat (de recentst gekozen Kamer) geen meerderheid is voor de splitsing. Hij had dat onderdeel uit zijn stroomwet kunnen halen, of kunnen toezeggen de motie te zullen uitvoeren. Dan had hij door kunnen gaan met uitvoering van het Energieakkoord waar hij op bijna dictatoriale wijze gemeenten en provincies aan laat meewerken.
Maar nee, de achterhaalde hobby van de splitsingswet was hem heiliger dan het Energieakkoord waar hij nu krokodillentranen over plengt.

Wat zou deze ervaren VVD-minister bewegen? Wil hij echt dat ook de resterende Nederlandse energiebedrijven Delta (uit Zeeland) en Eneco (met veel Zuid-Hollandse gemeenten als eigenaar) ten gevolge van de splitsing geen geld meer kunnen lenen tegen concurrerende tarieven en ook in handen vallen van buitenlandse opkopers? Welk land laat al zijn energiebedrijven in buitenlandse handen vallen? Nederland zet massaal in op de gasrotonde van gastsaar Vladimir Poetin. Zodat wij met zijn gas in onze ondergrond afhankelijk zijn van zijn energiegreep op Europa. Welk land heeft zo weinig benul van geopolitiek? Naïef is een te zacht woord. Maar de Eerste Kamermeerderheid verwijten dat zij het Energieakkoord dwarsboomt, zoals Kamp deed, gaat wel heel ver. Misschien wordt het tijd dat ‘de meest ervaren VVD-minister’ Henk Kamp weer eens naar Loppersum rijdt en daar de gevallen gaten heel goed van binnen gaat inspecteren. Om daar nog eens na te denken over zijn betrouwbare, voorspelbare overheid. (…)’

Bronnen
De Correspondent, 24 december 2015: Henk Kamp wil alle energiebedrijven aan het buitenland verkopen. Terwijl dat nergens goed voor is (Alleen voor leden. Lidmaatschap € 6 per mnd)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.