Eerste opleiding zonne-energie

10 november 2015 – Het Alfa College (ROC) in Groningen begint op 16 november met een opleidingscentrum voor zonne-energie. Het keuzevak ‘Installeren van zonnestroomsystemen’ duurt twee maanden en kan worden afgerond met een officieel certificaat. De eerste cursus is al volgeboekt.

Uit het persbericht van het Alfa College
‘(…) De zonne-energiemarkt in Nederland groeit. Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) verwacht dat het vermogen aan zonne-energie in 2020 is vervijfvoudigd. Voor het vaktechnisch installeren en bouwkundig monteren van al deze zonnepanelen zijn vakmensen nodig. Daarom opent het Alfa-college op maandag 16 november een opleidingscentrum zonne-energie aan de Admiraal de Ruyterlaan in Groningen. Het Alfa-college is hiermee het eerste ROC in Nederland met een gecertificeerd opleidingscentrum zonne-energie.
“Daar zijn wij ontzettend trots op”, aldus Gert Buisman, manager Techniek en Bedrijfsopleidingen bij het Alfa-college. “Half november beginnen studenten elektrotechniek aan het keuzevak ‘Installeren van zonnestroomsystemen’. Na twee maanden en een succesvol examen krijgen de studenten een officieel certificaat. De eerste cursus voor bedrijven, die in december start, zit al vol. Deze cursus duurt drie hele dagen en wordt doorlopend aangeboden tot april. Er is dus nu al veel interesse.”
Op het dak van het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan zijn afgelopen zomer 72 zonnepanelen met verschillende systemen geplaatst. De panelen zijn verbonden met zes werkopstellingen in een leslokaal, zodat studenten en cursisten uitgebreid in de praktijk kunnen oefenen en zo opgeleid worden tot gecertificeerde installateurs en monteurs. “Dat is heel belangrijk omdat er op dit moment niet genoeg gecertificeerde vakmensen zijn. Installatie is een vrij beroep, dus iedereen kan zich installateur noemen. En omdat het gebruik van zonnepanelen zo groeit, zien veel mensen dit als een gat in de markt en gaan aan de slag”, vertelt Wil van Ophem, directeur van de branchestichting Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL).

Volgens Europese richtlijnen is het wenselijk dat op termijn al het installatiewerk aan zonne-energiesystemen wordt uitgevoerd door gecertificeerde installateurs. Dit om te komen tot kwaliteitsborging voor de opdrachtgever. Deze wens is door het ministerie van Economische Zaken opgepakt en in Nederland wordt de kwaliteitswaarborging onder andere uitgevoerd door de KvINL.
Wil van Ophem: “Opdrachtgevers hebben zo maximale zekerheid over een goedwerkende installatie, die ook het beoogde rendement haalt. De kans op onveilig werken en het maken van fouten wordt hiermee natuurlijk ook enorm beperkt.”
Het doel van de gemeente Groningen is dat Groningen in 2035 energieneutraal is. Dat betekent dat elf procent van de energievraag in Groningen duurzaam door zonne-energie moet worden geproduceerd. Ook de provincie Groningen besteedt veel aandacht aan duurzame energie. Gert Buisman hoopt dat alle opdrachtgevers willen werken met betrouwbare vakmensen. “En ja, die gaan wij zeker afleveren!” (…)’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.