Eerste reacties: ‘Heeft Kamp wel hetzelfde rapport gelezen?’

Nationale Energieverkenning: ‘Doel Energieakkoord komt in zicht’

10 oktober 2015 – Het optimisme van minister Kamp over het bereiken van de doelen uit het Energieakkoord wordt niet door iedereen gedeeld. Zelfs coalitiegenoot PvdA vindt het ‘ernstig’ dat het kabinet niet op schema ligt.

Uit de kranten van vanochtend
De Volkskrant: ‘Een groot deel van de Kamer neemt zijn beloften niet serieus’
(…) De Tweede Kamer en het kabinet trekken tegengestelde conclusies uit onderzoek naar het halen van in 2013 afgesproken energiedoelen uit het Energieakkoord. (…) Volgens een meerderheid van de Kamer gaan die percentages niet gehaald worden. Maar verantwoordelijk minister Kamp is overtuigd van het tegendeel. Beiden baseren zich op de gisteren verschenen Nationale Energieverkenning. (…) Een groot deel van de Kamer lijkt zijn beloften niet serieus te nemen. Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is Kamp ‘de enige die nog gelooft in het Energieakkoord’. SP’er Eric Smaling wil dat akkoord bijstellen. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks spreekt van ‘klimaatgeblunder van een kabinet dat de klimaat- en energiedoelen voor 2020 niet bereikt’.
Niet alleen de oppositie, ook coalitiegenoot PvdA kritiseert de VVD-minister. ‘Het is ernstig dat het kabinet niet op schema ligt om de doelstellingen uit het regeerakkoord te halen’, zegt PvdA’er Jan Vos, doelend op afspraken die verder gaan dan het Energieakkoord. ‘Met energiebesparing is nog heel veel te winnen. Bijvoorbeeld door de huizen van Nederlanders beter te isoleren waardoor ze minder geld kwijt zijn aan hun energierekening.’ (…)’

Trouw: Nieuwe berekeningen
(…) Ook al stelde de Nationale Energie Verkenning dat Nederland zijn doel van 14 procent schone energie in 2020 niet haalt, is dat doel volgens Kamp wel ‘binnen bereik’. Hij zegt te beschikken over nieuwe berekeningen waarmee Nederland er zelfs iets boven komt. Het kabinet ligt volgens die berekeningen ook op koers om jaarlijks een energiebesparing van 1,5 procent te halen. (…)

NRC: Afspraken worden niet gehaald
(…) Afspraken om minder energie te verbruiken en meer duurzame energie op te wekken, worden niet gehaald. (…) Milieudefensie noemt het optimisme van minister Kamp „misplaatst”. „Het lijkt wel alsof Kamp een totaal andere versie van de Nationale Energieverkenning heeft gelezen dan wij. Nederland blijft onderaan alle ranglijstjes bungelen.”


Bronnen
NRC, 10 oktober 2015: Energiedoelen halen? Het kan, maar het wordt lastig (via Blendle)
Trouw, 10 oktober 2015: Extra maatregelen Kamp om energiedoelen te halen (via Blendle)
Volkskrant, 10 oktober 2015: ‘Kamp enige die gelooft in energiedoel’ (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.