Reacties op gasdebat (update 2)

Eerste reacties op gasdebat

15 september 2015Hier verzamelen we de eerste reacties op het gasdebat. De Groningse gedeputeerde Eikenaar is niet enthousiast . De Groninger Bodem Beweging noemt Kamp de winnaar. Een gedupeerde voelt zich in de steek gelaten. (Tweede update) 

Algemeen

Jan Wigboldus (Groninger Gasberaad): Zeer teleurstellend
‘(…) Het was zeer teleurstellend. De democratie scheurt, net als wij hier, aan alle kanten. Iedere keer als we hier kamerleden spreken lijken ze vol begrip en empathie maar als het er dan op aan komt laten ze ons hier toch weer zitten. (…)’ (Groninger Gasberaad)

Arnoud Hoogsteen (FNV/Gasberaad): Vaag
‘(…) Hij is van mening dat de democratie onder druk staat. “Met de sterke signalen uit de regio is per saldo weinig gedaan. Als er al toezeggingen zijn gedaan, zijn die nog erg vaag. Niemand weet bijvoorbeeld hoe de jaarlijkse evaluatie van het winningsniveau door de Kamer gaat werken. Formeel is de regio niet betrokken. De overheid wordt steeds ongeloofwaardiger als beschermers van de inwoners. Hopelijk lukt het de regio om meer dan ooit eensgezind te reageren.” (Groninger Gasberaad)

Jan Boer (Groninger Dorpen): Boos
‘(…) ‘Ten hemel schreiend! En dan te denken dat we echt hadden verwacht dat de Kamer serieus zou zijn opgeschoven. We worden aan ons lot over gelaten, zo voel ik dat. Voor de bühne wordt wat gedaan. Schoorsteentjes hier en daar en een paar veel te dure buitenkanten van toch al afgeschreven huisjes. We glijden hier echt af en ik weet niet meer wat we kunnen doen. Nog meer praten? Maar wie luistert er dan? Ik ben al 55 jaar lid van de VVD maar de brief waarmee ik het lidmaatschap op ga zeggen ligt klaar. Dat doet wel zeer.” (…)’ (Groninger Gasberaad)

Anneke Schäfer (Natuur en Milieufederatie): Zeer sceptisch
‘(…) “Ik zie weinig beweging bij de minister. Ik denk dat hij blijft bij zijn standpunt over het gaswinningsbesluit en dat al de woorden die gisteren zijn gesproken daar geen effect op hebben. Toch wel teleurstellend. Het positieve wat ik hieraan heb overgehouden is dat de problemen van de Groningers wel steeds beter doordringen in Den Haag.” (…)’ (Groninger Gasberaad)

Jaarlijks herbezien

Eelco Eikenaar (GS Groningen): Gemengde gevoelens
‘(…) ‘Ik heb gemengde gevoelens over wat ik heb gehoord’, zegt hij na afloop. ‘Natuurlijk ben ik blij dat het gaswinningsbesluit elk jaar weer besproken moet worden met de Tweede Kamer. Dat is een verbetering ten opzichte van wat minister Henk Kamp eerste wilde. ‘Maar ik ben er niet gerust op dat de inbreng van de regio in formele zin goed is geregeld. Het gaat toch om herstel van vertrouwen?’
De Groningse gedeputeerde had liever gezien dat de motie van de voltallige oppositie, ingediend door CDA-Kamerlid Agnes Mulder, een meerderheid zou krijgen. ‘Dan was de inbreng van de regio op het gaswinningsbesluit gewaarborgd.’ Nu is er een Kamermeerderheid voor de motie van PvdA-Kamerlid Jan Vos waarin het kabinet ‘in samenspraak met de Kamer ieder jaar opnieuw herziet of de aardgaswinning naar beneden kan worden bijgesteld’.
Eikenaar hoopt dat de Kamer de inbreng van de provincie en de vele gedupeerden van de bevingen alsnog goed regelt. (…)’ (Nederlands Dagblad, via Blendle)

Jan Wigboldus (Groninger Gasberaad): Onbegrijpelijk dat 5 jaar niet van tafel is
‘(…) Ik had sowieso verwacht dat de concessie van vijf jaar van tafel zou gaan. Onbegrijpelijk dat dat niet is gebeurd. De jaarlijkse evaluatie met de Kamer is nauwelijks een pleister op  de wond. (…)’ (Groninger Gasberaad)

Winning van 24 mrd kuub per jaar

Groninger Bodem Beweging: ‘Meneer Kamp is de grote winnaar van dit debat’
‘(…) ‘Meneer Kamp is de grote winnaar van dit debat’, zegt Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging (GBB). Ondanks dat een motie van de PvdA brede steun krijgt in de Tweede Kamer. De regeringspartij gaat er wel mee akkoord dat er het komend gasjaar 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gewonnen, maar verbindt daar via de motie strenge voorwaarden aan. ‘We hebben hier niet zo heel veel aan’, zegt Kleijer. ‘Kamp heeft niet veel toegezegd. Hij heeft op punten gewonnen. Wij gaan nu naar de Raad van State'(…)’ (RTV Noord)

NAM op afstand/schadeafhandeling

Eelco Eikenaar (GS Groningen): Niet gerust op goede regeling
‘(…) Over de eis van de Tweede Kamer om de NAM bij de afwikkeling van schadegevallen op afstand te zetten zegt Eikenaar dat ‘het aankomt op de invulling van de afspraken, anders staan we hier volgend jaar weer’.
Een paar keer maakte de minister verwijten aan Kamerleden dat ze de sfeer verziekten met hun kritiek op de NAM. Eikenaar vindt dat de ‘omgekeerde wereld’. ‘Kamerleden baseren zich op boosheid van gedupeerden. Die boosheid is gebaseerd op hun ervaringen met de NAM.’ (…)’ (Nederlands Dagblad, via Blendle)

Annemarie Heite (gedupeerde): ‘Ze hebben ons in de steek gelaten’
‘(…) Annemarie Heite is verbijsterd. ‘Ik vind dat de PvdA Groningen het verschil had kunnen maken, maar ze hebben ons in de steek gelaten’, zegt Heite. De PvdA’ers zijn een aantal keer bij Heite thuis geweest. ‘Ze zijn dan heel betrokken. Maar wat er nu is besloten: ik heb hier een heel naar gevoel over.’ (…)’ (RTV Noord)

Jan Wigboldus (Groninger Gasberaad): Geen echte oplossingen
‘(…) Ten aanzien van de schadeafhandeling is er volgens Wigboldus ook te weinig gebeurd. “Eigenlijk is er marginaal over gesproken. Geen echte oplossingen. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) wordt naar voren geschoven maar kan als onderdeel van Economische Zaken (EZ) ook geen oplossing zijn. We hebben een club nodig die echt namens de burgers kan opereren. Dat kan de NCG/EZ ook niet.” (…)’ (Groninger Gasberaad)

Foto: still uit NOS-reportage
Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.