Eerste reacties op verwerpen energiewet: ‘Nederlaag voor Kamp’

23 december 2015 – Update 3 – Het Energieakkoord komt nu in gevaar, een nederlaag voor Kamp, een onbevredigende situatie voor alle partijen. De coalitie is verbijsterd. We verzamelen hier de eerste reacties op het verwerpen van de energiewet door de Eerste Kamer. 

Jan Paul van Soest (De Gemeynt): Nu verliest iedereen
‘Nu verliest iedereen. Wind op zee loopt inderdaad vertraging op, en de kans is groot dat de splitsing toch doorgaat, al zullen de beoogde slachtoffers Delta en Eneco waarschijnlijk toch nog wel wegen zoeken om aan hun lot te ontsnappen. Staatssecretaris Wiebes vindt naar aanleiding van de discussie over de wet Stroom in de Eerste Kamer dat het land onbestuurbaar dreigt te worden, en wijt dat aan de onwrikbare houding van de oppositie, zonder echter de onwrikbare houding van zijn partijgenoot en kabinetscollega Henk Kamp te laken. Per slot van rekening is hij degene die de onzinnige splitsing waar geen argument meer voor is, er door wil jassen.’ (De Gemeynt)

Nu.nl: ‘Coalitie verbijsterd’
‘In de coalitie is met afgrijzen gereageerd op het wegstemmen dinsdagavond van een wet in de Eerste Kamer die de aanleg van windmolenparken op zee mogelijk moest maken.’ (Nu.nl)

Diederik Samson: Sabotage
‘Zo opzichtig marchandeerde de eerste Kamer nog niet met haar rol in ons parlementaire bestel. Staatsrechtelijke sabotage over de rug van duurzame energie. Treurig.’ (Facebook)

Smaling (SP): Kamp moet weg
‘De minister zorgt willens en wetens voor vertraging van zijn eigen Energieakkoord. Je komt er niet mee weg door zomaar een motie niet uit te voeren. Dit is powerplay van de verkeerde soort. Het wordt tijd dat Kamp een andere baan gaat zoeken.’ (Nu.nl)

Greenpeace en Natuur&Milieu: Tegenvaller
‘Het wegstemmen door de Eerste Kamer van het plan voor aanleg van windmolens op zee is een tegenvaller voor het Energieakkoord’. Dat stellen de organisaties Greenpeace en Natuur&Milieu woensdag in een gezamenlijke reactie. (Telegraaf)

Dagblad Trouw: Ramkoers Kamp
‘De ramkoers resulteerde uiteindelijk in een forse nederlaag voor het kabinet en de minister in het bijzonder.’ (Trouw, via Blendle)

Volkskrant: Energieakkoord in gevaar
‘De kans is klein dat Nederland het in het Energieakkoord vastgelegde doel gaat halen dat in 2020 14 procent van de energie duurzaam is. Doordat de Eerste Kamer gisterenavond tegen de Wet stroom (elektriciteit- en gaswet) van minister Kamp van Economische Zaken stemde (met één stem verschil), loopt de bouw van windmolenparken in zee minstens een half jaar vertraging op.’ (De Volkskrant, via Blendle)

BNR: Gevoelige nederlaag Kamp
‘Minister Kamp lijdt een gevoelige nederlaag in de Eerste Kamer. Zijn stroomwet komt er niet.’ (BNR)

NRC: Het houdt splitsing niet tegen
‘Verschillende partijen in de Eerste Kamer erkenden dit, maar vonden een “signaal” naar Kamp belangrijker.’ (NRC)

Energiebedrijven Delta en Eneco: Onbevredigende situatie
‘Minister Kamp houdt onwrikbaar vast aan het splitsen van Nederlandse energiebedrijven. Hierdoor ontstaat er een onbevredigende situatie voor alle betrokken partijen.’ (Delta en Eneco)

Bert Tieben, SEO Economisch Onderzoek: Wegstemmen niet meer dan symbolisch
‘Een symbolische tegenstem die het opwekken van duurzame energie kan vertragen. Doordat de wet nu is weggestemd, is het mogelijk dat die kabels er niet op tijd liggen. Dat creëert onzekerheid. En dan is het de vraag of die bedrijven nog wel zijn geïnteresseerd in het aanleggen van die windmolenparken.’ (NOS)

 

Foto: TenneT

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.