Eerste reacties politiek Den Haag: ‘NAM schoffeert de Groningers’

18 april 2016 – Uit de eerste reacties vanuit politiek Den Haag is nu al af te leiden dat wat de Tweede Kamer betreft de NAM geen schijn van kans maakt meer gas te mogen oppompen in Groningen. De Kamer houdt zonder meer vast aan de beperking van de gaswinning.

Jan Vos (PvdA): ‘Onvoorstelbaar dat de NAM hiervoor pleit’
“Ik vind het onvoorstelbaar dat de NAM hiervoor pleit. We hebben de zaak daar net een beetje onder controle. Het moet omlaag en verder omlaag, niet omhoog.” (…) “We moeten eerst precies weten hoe dat veld zich gedraagt, voordat we gaan stabiliseren op een bepaald niveau. Uit alle rapportages blijkt dat er een verband is tussen de hoeveelheid gas die wordt gewonnen en de kracht van de aardbevingen. Sinds de gaswinning omlaag is, zijn de aardbevingen ook minder geworden.” (BNR Nieuwsradio)
“Met dit voorstel schoffeert de NAM de Groningers.De minister zal dit plan moeten bijstellen, zodat de gaswinning omlaag gaat en niet omhoog, zoals we hebben afgesproken. De NAM moet het belang en de veiligheid van Groningers voorop stellen en niet de belangen van de NAM zelf.’ (Dagblad van het Noorden)

André Bosman (VVD): ‘Eerder lager’
“Ik ga niet in op het winningsplan, maar wij zien de gaswinning eerder lager dan hoger uitkomen. Intussen moeten we, waar het maar nodig is, huizen versterken.” (Dagblad van het Noorden)
“De daling is ingezet. Dat moeten we vasthouden.” (Z24)

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks): ‘Onbegrijpelijk’
“Ik vind dit onbegrijpelijk. In de week van de ceremoniële ondertekening van het klimaatverdrag in New York doet Nederland geen enkele poging fossiele winning te verminderen. Integendeel: Shell en Exxon komen met ‘bewijs’ dat ze veilig nog meer gas uit de Groningse ondergrond kunnen halen. Ik vind het onbegrijpelijk dat belangen van deze fossiele bedrijven voor de veiligheid en leefbaarheid van Groningers gaan. Terwijl landen om ons heen steeds meer over gaan op schone energie wil dit kabinet de flappentap van het Noorden blijkbaar niet missen.” (Dagblad van het Noorden)

 

Foto: videostill NAM

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.