London Oxford Street in 1987, Roger Wollstadt CC2.0

Effecten luchtvervuiling binnen twee uur in het bloed meetbaar

via Wikimedia

De gevolgen van een stadswandeling door de diesellucht zijn binnen twee uur in het bloed te meten, constateren onderzoekers van de Universiteit Maastricht, het Imperial College en het King’s College in Londen. Een wandeling door de vervuilde stadslucht van Londen, bleek voldoende om de effecten van stoffen als fijnstof, roet en stikstofdioxide in de testpersonen terug te zien. 

Tenminste 54 mogelijke biomarkers veranderen op het moment dat de drager ervan blootgesteld wordt aan luchtverontreiniging, zagen de onderzoekers nadat ze het bloed analyseerden van de testpersonen die ze eerder met een rugzak vol sensoren de drukke Oxford Street in Londen opgestuurd hadden. Bij elk van die 54 was zichtbaar aan welke vorm van luchtvervuiling het lichaam blootgesteld was, en aan hoeveel daarvan.

Longen, hart, lever en hersenen

De studie keek naar 54 ‘circulating miRNAs’, epigenetische deeltjes die onderdeel uitmaken van het mechanisme dat bepaalt of en hoe genetische eigenschappen tot uiting komen. Die deeltjes bleken binnen na twee uur gereageerd te hebben op de aanwezigheid van stoffen als PM10, PM2.5, ultrafijne deeltjes en NO2 – allemaal stoffen die in niet-autovrije steden veelvuldig voorkomen.

De reactie van de deeltjes betekent dat ze gebruikt kunnen worden als biomarkers om omgevingsgerelateerde gezondheidsrisico’s in te schatten, denken de onderzoekers. De aanwezigheid van zulke indicatoren wijst op een verhoogd risico op bepaalde ziektes, zodat die aandoeningen al in een vroeg stadium opgespoord kunnen worden. In het geval van de 54 stoffen die verraden of iemand aan vervuilde lucht is vrijgesteld, gaat het met name om effecten op het long-, hart-, lever- en hersenweefsel.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.