Kathleen Van Brempt (foto: Alex Vanhee)

Efficiënte toestellen en restwarmte wegen door in klimaatdoelstellingen

Kathleen Van Brempt 3 march 2018 photo: Alex Vanhee

Een belangrijk deel van de nationale en Europese doelstellingen inzake duurzame energie kan worden bereikt door een efficiënter energieverbruik. Dat zei Europees parlementslid Kathleen Van Brempt op het seminarie ‘Groots in Warmte’ dat verwarmingsspecialist Remeha deze week organiseerde op een ongewone locatie, Comics Station in Antwerpen.

“We kunnen ons energieverbruik terugdringen door spaarzaam met energie om te springen en door de meest efficiënte toestellen te kopen,” aldus het Belgische lid van de sociaal-democratische fractie. De wetgeving rond energie-labelling en ecodesign, maar ook die rond de circulaire economie zijn hierbij cruciaal. Ze worden maar al te vaak en graag afgeschilderd door eurosceptici als bemoeizuchtig en zinloos. Maar energie-labelling en ecodesign samen staan in voor het halen van de helft van onze energie-efficiëntie doelstellingen tegen 2020. Ze kunnen energiebesparingen opleveren ter grote van 200 keer het jaarlijkse energieverbruik van alle Belgische huishoudens.”

Restwarmte havenbedrijven

Ze kijkt niet alleen naar het huishoudelijk verbruik. “Met haar dichte bevolking van 500.000 inwoners en de grootste chemische cluster van Europa in haar haven is de stad Antwerpen (waar Van Brempt gemeenteraadslid is) een grote uitstoter en energieverslinder. De havenindustrie produceert 1.000 MW restwarmte die vandaag onbenut blijft. Als we deze afvangen en via warmtenetten verdelen, dan zou er voldoende warmte beschikbaar zijn om alle gebouwen in de hele Antwerpse agglomeratie te verwarmen.”

Huishoudelijk afval voor energiebehoefte havenbedrijven

Windturbines en zonnepanelen kunnen elektriciteit aanleveren voor de industriële activiteit in de haven én voor de gebouwen in de stad. “De hoeveelheid gas die nog nodig is kan geproduceerd worden uit het stedelijk groente-, fruit- en tuinafval om het dan in het bestaande gasnetwerk te injecteren. Huishoudelijk afval kan gebruikt worden om stoom en elektriciteit te produceren voor de havenindustrie.”

Volgens Van Brempt kunnen deze oplossingen gefinancierd worden met geld dat anders zou besteed worden aan “de import van fossiele brandstoffen uit onstabiele regio’s. De investeringen die nodig zijn, zijn enorm. Maar er is geen gigantische stapel ‘nieuw’ geld nodig. Het geld is er vandaag, we moeten het gewoon juist besteden.” Ze ziet ook brood in het ophalen van het nodige geld via burgercoöperaties. Momenteel bieden aandelen in energiecoöperaties een hoger rendement dan traditionele spaarrekeningen, onderstreept ze.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.