Eigen Huis: ‘Geld lenen voor energiebesparing kan wél voordelig zijn’

1 augustus 2016Terwijl vorige week het Planbureau voor de Leefomgeving nogal pessimistisch was over de financieringsmogelijkheden voor energiebesparing in koophuizen, stelt de Vereniging Eigen Huis dat maatregelen met geleend geld wel degelijk voordelig kunnen zijn.

Uit het bericht van de Vereniging Eigen Huis
‘(…) Energiebesparende maatregelen financieren met geleend geld kan voordelig zijn, als de besparing op de energierekening na de verbouwing hoger uitvalt dan het maandelijks aflosbedrag van de lening. (…) Particuliere eigenaren van bestaande woningen kunnen op Ikinvesteerslim.nl een lening aanvragen voor 17 energiebesparende maatregelen. Denk aan het isoleren van de woning, of de aanschaf van een zuinige hr-ketel of dubbele beglazing. Het fonds verstrekt leningen van € 2.500 tot € 25.000, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Het rentepercentage is afhankelijk van de gekozen looptijd van de lening.

Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen sinds juni 2015 ook een Energiebespaarlening aanvragen. De VvE moet wel uit minimaal tien appartementsrechten bestaan. De lening heeft een omvang van minimaal € 25.000 en maximaal € 5 miljoen. Het rentepercentage is afhankelijk van de gekozen looptijd van de lening. VvE’s kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van isolatiemateriaal, hr-glas of ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes.  (…)
Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 102 procent) van de woningwaarde. Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u mag lenen, blijven investeringen voor energiebesparing tot maximaal 9.000 euro buiten beschouwing. Dit geldt ook voor woningen met een A++-label of een energieprestatiecoëfficiënt van maximaal 0,6. Voorwaarde is wel dat het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000 is. Bij een nul-op-de-meter-woning is dit bedrag € 27.000. Ook hierbij is de voorwaarde dat het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000 is. En er moet een energieprestatiegarantie zijn afgegeven voor minimaal tien jaar. (…)’

De Vereniging Eigen Huis attendeert verder op GreenLoans (van ABN AMRO), op de Duurzaamheidsleningen van gemeenten en op financiering uit eigen spaargeld.

PBL: ‘Financiële prikkel ontbreekt in de koopsector’

Het Planbureau voor de Leefomgeving was vorige week duidelijk pessimistischer. Het PBL vond energiebesparing bij huurwoningen het meest haalbaar , maar bij koopwoningen nauwelijks.
Uit het bericht van het PBL
‘(…) In de koopsector ligt het minder voor de hand dat de verduurzamingsopgave kan worden gerealiseerd. Als gevolg van de forse prijsdalingen staan veel eigenaar-bewoners financieel onder water: in deze situatie is geld bij lenen om te investeren in de eigen woning moeilijk. Daarnaast dekt de te verwachten besparing voor eigenaar-bewoners bij de huidige lage rente en energielasten niet of nauwelijks de financieringslasten, ongeacht het gekozen investeringspad. In een ‘nul-op-de-meter’-traject zou de besparing net voldoende zijn. Voor kleinere renovaties naar energielabel B geldt dat de investeringen alleen dekkend zijn voor meergezinswoningen. Een grote financiële prikkel om te verduurzamen hebben eigenaar-bewoners dus niet. (…)’

Video over de mogelijkheden voor VvE’s (video IkInvesteerSlim) 

Bronnen
Vereniging Eigen Huis, 30 juli 2016: Geld lenen voor energiebesparing
MilieuCentraal: Rendement Energiebesparing 
Planbureau voor de Leefomgeving, 28 juli 2016: Energiebesparing bij woningen is financieel meest haalbaar in de huursector
Zie ook
Fluxenergie, 28 juli 2016: Energiebesparing woningen financieel meest haalbaar in huursector
Planbureau voor de Leefomgeving, rapport, 25 juli 2016: Energiebesparing in de woningvoorraad (pdf, 50m pag.)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.