Eigen Huis wil snel duidelijkheid voor consument na energiedatalek

Eigen Huis wil snel duidelijkheid voor consument na energiedatalek

15 september 2016 – Vereniging Eigen Huis is bezorgd over de beveiliging van energiegegevens. De vereniging heeft deze zorgen geuit in een brief aan de koepel van netbeheerders Netbeheer Nederland en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Uit een persbericht van Eigen huis
‘(…) Verbruiks- en persoonsgegevens zijn van de consument. Die heeft het recht om te weten wat er met zijn data gebeurt en wie bij deze data kan. Eerder deze week werden de energiegegevens van 2 miljoen consumenten ontvreemd. De vereniging vindt dat deze huishoudens snel moeten worden geïnformeerd over wat er is gebeurd, welke data zijn gestolen, waar de data zijn terechtgekomen en welke maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen.
In een centraal register staan onder meer jaarverbruik, adresgegevens en de einddatum van contracten geregistreerd. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het beheer van deze data. Consumenten moeten ervan verzekerd zijn dat hun persoonsgegevens en verbruiksdata in handen van derden optimaal beveiligd zijn. Dat geldt in zijn algemeenheid maar zeker ook voor energiedata. Directeur Kennis en Belangenbehartiging Rob Mulder: “Netbeheer Nederland en de Autoriteit Persoonsgegevens moeten samen met de energieleveranciers en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maatregelen nemen die het geschonden vertrouwen in de databeveiliging herstellen. Door de komst van de slimme meter en de extra data-uitwisseling die daarmee gepaard gaat wordt het nog belangrijker dat de positie van de consument en zijn digitale veiligheid goed geregeld zijn”. (…)’

 

Bronnen
Eigen Huis, 15 september 2016: Eigen Huis wil snel duidelijkheid voor consument na energiedatalek
Foto: Stedin

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.