foto: Fluvius

Elektriciteitsfactuur in de hand houden moeilijk voor veel Vlamingen

Zes op de tien Vlamingen proberen te besparen op hun uitgaven. Toch slaagt één op de drie van hen daar moeilijk in waar het om energie gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van Ivox bij duizend Vlamingen in opdracht van Ichoosr, de belangrijkste onafhankelijke organisator van groepsaankopen.

Energieleveranciers betalen vandaag op de energiebeurs Endex minstens 30% meer voor de stroom die ze hun klanten volgend jaar willen aanbieden dan vier maanden geleden. Volgens experts zal een gemiddeld huishouden daardoor bij contractverlening jaarlijks tot 100 euro meer moeten betalen voor elektriciteit, stelt Ichoosr.

Kleding, uitgaan, dagelijkse boodschappen en energie zijn volgens de bevraging de belangrijkste besparingsposten. Vooral mannen (46%), 55-plussers (41%) en mensen die een huis bezitten (41%) besparen vaker op energie. Van de Vlamingen die proberen te besparen op hun uitgaven, zegt één op de drie ondervraagden dat ze graag meer zouden besparen op energie, maar daar niet toe komen.

Twee op de drie Vlamingen (66%) vergelijken zo veel mogelijk voor ze iets kopen, terwijl 20% dat doet op het moment dat ze er gewoon zin in hebben. Vlamingen die proberen te besparen, doen dat voornamelijk uit principe, om onnodige kosten te voorkomen (58%), om extra geld over te houden voor andere uitgaven (56%) of om extra te kunnen sparen voor de toekomst (45%).

Meer dan één op de drie Vlamingen die bespaart op uitgaven, doet dit voor energie. Vlamingen die zeggen dat ze proberen te besparen op energie, doen dat in de eerste plaats door zo weinig mogelijk energie te verbruiken (90%), maar ook door energiecontracten te vergelijken en indien nodig over te stappen naar een andere leverancier (60%).

Abonnementskosten

“Door de verwachte prijsstijging is en blijft het dus zinvol dat consumenten het prijsaanbod van leveranciers regelmatig vergelijken om te kunnen besparen. Toch ondervinden we in de praktijk dat veel mensen daarvoor geen tijd hebben. Daarom zijn groepsaankopen interessant. De organisator doet het voor hen,” zegt Frédéric Dumalin van Ichoosr. Dat is een pleidooi voor eigen huis, want voor wie erg weinig verbruikt maakt het prijsverschil per kilowattuur tussen de leveranciers niet het grote verschil. Een dergelijke verbruiker heeft er meer baat bij een leverancier te kiezen die geen abonnementskosten in rekening brengt. De meeste leveranciers doen dit wel. Maar via groepsaankopen kom je niet noodzakelijk bij de leverancier zonder abonnementskosten uit. Dat kan alleen als die deelneemt aan de veiling van de groepsaankoop.

Duwtje in de rug voor groene stroom

“Vorig jaar bespaarden mensen via een groepsaankoop gemiddeld meer dan 200 euro op hun jaarcontract voor energie (n.v.d.r.: elektriciteit en aardgas samen),” zegt Dumalin. “Maar ook volgens de federale energiemarktregulator Creg vergelijken we de energieprijzen te weinig, waardoor de duurste energiecontracten de markt blijven domineren.” De meeste Vlaamse groepsaankopen vragen de leveranciers om op de veilig uitsluitend groene elektriciteit (en aardgas) aan te bieden. Dat is vooral de initiatieven die uitgaan van overheden het geval. Omdat die groepsaankopen veruit de grootste zijn, spelen de groepsaankopen wel een belangrijke rol in de vergroening van het elektriciteitsverbruik in Vlaanderen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.