Elektriciteitsmarkt – ‘Marktwerking hindert de aanpak van het klimaatprobleem’

6 januari 2017De liberalisering van de elektriciteitsmarkt zit een snelle aanpak van het klimaatprobleem in de weg. Dat stelt Fred Mathot in een reactie op de opiniebijdrage van gisteren van Oscar Kraan en Gert Jan Kramer.

Uit de reactie van Fred Mathot
‘(…) 100 jaar lang hebben de burgers van Nederland zich niet druk over hoeven maken over hun energievoorziening. Dat werd gestuurd vanuit de overheid met de oorspronkelijke gedachte dat het beter was er een algemene voorziening van te maken dan dat de markt dat kon. Waarom zou dat nu, voor de problemen van nu, niet een veel gemakkelijker en goedkopere oplossing zijn? (…)
Aanbieders zorgen [nu] voor verwarrende aanbiedingen waardoor er continue verkeerde en dus dure fouten worden gemaakt. Een markt corrigeert dat natuurlijk wel, echter we hebben een klimaatprobleem en daar is deze marktaanpak te traag voor. (…)
Toch ben ik blij dat het marktmodel in ieder geval door de heren op de agenda is geplaatst. Maar als deze heren zich al in de luren laten leggen door het hele marktmodel niet te overzien, dan ben ik bang dat er geen enkele politicus is die hier iets zinnigs mee kan doen. (…)’

Uit het weerwoord van Kraan en Kramer
‘(…) De energietransitie brengt grote onzekerheden met zich mee, over de ontwikkeling van technologieën, over consument gedrag, en de wereld op ons heen. Dit maakt dat de toekomst per definitie onkenbaar is en levert daarmee een inherente onzekerheid over de ‘juiste’ investeringen. En dit is een belangrijk argument voor een marktsysteem waarin een diversiteit aan partijen investeringen doet in plaats van een ‘alwetende’, plannende overheid. Maar om ervoor te zorgen dat in de markt leveringszekerheid gegarandeerd blijft, én de (succesvolle) investeerders beloond worden, is een aanpassing van het marktsysteem met een extra capaciteitsmechanisme in onze ogen noodzakelijk. (…)’

Bronnen
FluxEnergie, opiniebijdrage, 5 januari 2017: Laat politici ons uitleggen hoe we naar 100% groene stroom gaan
FluxEnergie, reactie Mathot en weerwoord Kraan en Kramer: Discussie over de elektriciteitsmarkt
Foto: TenneT

Van de redactie
We meldden in een eerdere versie van dit bericht dat de heer Mathot werkzaam is bij Alliander. Dat hadden we er niet bij moeten vermelden, omdat de heer Mathot de reactie op persoonlijke titel schreef. Excuus aan de betrokkenen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.