‘Elektrische auto al over acht jaar goedkoper dan auto op benzine’

‘Elektrische auto al over acht jaar goedkoper dan auto op benzine’

30 mei 2017Doordat batterijen steeds goedkoper worden zal al in 2025 de elektrische auto goedkoper zijn dan een auto op benzine. Dat voorspelt Bloomberg New Energy Finance.

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) Vanaf 2025 zullen elektrische auto’s de consument minder kosten dan een gelijkaardig exemplaar met een verbrandingsmotor. Vandaag maakt de batterij nog de helft uit van de productiekosten. Tegen 2030 is dat volgens Bloomberg nog maar één vijfde. Ook de voorbije jaren werden batterijen al fors goedkoper. In 2010 kostte een lithium-cel voor één kilowattuur nog 1.000 dollar (900 euro). Vorig jaar was dat nog 270 dollar. Andere data-analisten hanteren lagere prijzen, maar de trend blijft dezelfde: batterijen worden fors goedkoper. En de komende jaren zou de prijs dus nog verder dalen.

Wedloop batterijenindustrie
In de batterijenindustrie is immers een heuse wedloop ontstaan. Tesla bouwde in Nevada zijn Gigafactory. Deze week nog kondigde Daimler de bouw aan van een batterijenfabriek – een investering van een half miljard euro. Het is al de tweede batterijenfabriek van Daimler, en het moet de Mercedes-moeder klaarstomen voor de overgang naar elektrische auto’s. Mercedes-Benz verwacht dat tegen 2025 15 à 25 procent van zijn verkochte wagens elektrisch zal zijn.

Tesla en Daimler gaan met het leeuwendeel van de aandacht lopen, maar het gros van de investeringen gebeurt in China. Volgens Benchmark Minerals worden negen van de grootste nieuwe batterijenfabrieken in China gebouwd. Door die grote investeringen zal de productiecapaciteit van batterijen tegen 2021 verdubbelen, zo voorspelt Bloomberg.
Volgens Renault, de maker van de elektrische wagen Zoe, moeten we zelfs niet tot 2025 wachten vooraleer elektrische auto’s goedkoper zijn. Doordat de motoren goedkoper zijn, vragen ze ook minder onderhoud, en ook de kosten van het verbruik liggen lager. Rekening houdend met de totale kosten wordt de elektrische auto al in 2020 goedkoper dan de conventionele auto. (…)

Te optimistisch?
Of elektrische wagens over een decennium echt gaan boomen, is koffiedik kijken. Zeker is dat voorspellingen over elektrische wagens de voorbije jaren geregeld té optimistisch waren. Exemplarisch is de voorspelling van voormalig Amerikaans president Barack Obama in 2011. Hij voorspelde dat er vier jaar later één miljoen elektrische auto’s zouden rondrijden in de Verenigde Staten. Op 1 januari 2015 waren dat er 280.000. (…)’

Bronnen
De Standaard, 27 mei 2017: ‘Elektrische auto in 2025 goedkoper dan benzinewagen’ (via Blendle)
Bloomberg New Energy Finance, 26 mei 2017: Pretty Soon Electric Cars Will Cost Less Than Gasoline
Foto: VW/Eneco

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.