Elektrische taxi’s krijgen voorrang bij Amsterdam Centraal

Elektrische taxi’s krijgen voorrang bij Amsterdam Centraal

9 oktober 2015Bij Amsterdam Centraal is donderdag de eerste groene taxistandplaats van Nederland geopend. Uitstootvrije taxi’s krijgen er voorrang en er komen vier snelladers.

Uit een bericht van de Gemeente Amsterdam
‘(…) De standplaats aan de IJzijde heeft vier instapplaatsen en 29 wachtplekken. (…)
Op de nieuwe standplaats krijgen schone taxi’s voorrang. Dit betekent dat elke vierde taxi die wordt opgeroepen, schoon is (indien aanwezig). In 2016 komen er op CS snelladers voor de vier oplaadplekken. Hiermee wordt de nieuwe standplaats de ‘schoonste’ standplaats van Nederland. Het is de bedoeling dat de taxistandplaats CS in 2018 helemaal schoon is. (…)’

De taxistandplaats bij het Centraal Station Amsterdam is met jaarlijks 400 duizend ritten één van de drukste van het land.

Een dag eerder, op 7 oktober, tekenden gemeente, het georganiseerde bedrijfsleven en de Hogeschool van Amsterdam het Convenant Slim en Schoon door de stad.

Uit een persbericht van de Gemeente Amsterdam
‘(…) Het convenant is erop gericht om het aantal gereden kilometers in de stad terug te brengen én te verschonen, bijvoorbeeld door met elektrische voertuigen te rijden. Met maatregelen, voordelen en privileges worden koplopers, bedrijven die het goede voorbeeld geven, beloond en andere bedrijven over de streep getrokken om met schone voertuigen te bevoorraden en leveringen ‘slimmer’ te doen. (…)’

De gemeente gaat dieselbusjes uit de stad weren, net als Utrecht.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Elektrische auto’s daarentegen krijgen binnen hun vergunninggebied voorrang in de wachtrij voor een parkeervergunning. Het netwerk van elektrische oplaadpunten in Amsterdam wordt uitgebreid van 1.500 stekkerpunten nu tot 4.000 over drie jaar. (…)
De gemeente beloofde al eerder dat alle openbaar vervoer in de stad over tien jaar elektrisch zal zijn, inclusief alle stads- en streekbussen. Het Rijk gaat die maatregel waarschijnlijk steunen met een subsidie van ruim 12 miljoen euro. (…)

Bronnen
Gemeente Amsterdam, 30 september 2015: Nieuwe taxistandplaats CS open
Gemeente Amsterdam, persbericht, 7 oktober 2015: Gemeente en bedrijfsleven werken aan uitstootvrije winkelbevoorrading in 2025
De Volkskrant, 8 oktober 2015: Uitstootvrije taxi’s krijgen voorrang in Amsterdam
De Volkskrant, 7 oktober 2015: Ook Amsterdam weert oude dieselbusjes uit de binnenstad
De Telegraaf, 8 oktober 2015: Groene taxistandplaats Amsterdam CS geopend
Foto: Gemeente Amsterdam

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.