Elf organisaties vragen wettelijke regeling groene en grijze stroom

29 september 2015Elf organisaties vragen, op initiatief van Natuur en Milieu, de Tweede Kamer om een wettelijke regeling die duidelijk maakt wat ‘groene’ en ‘grijze’ stroom is. De organisaties wijzen erop dat in landen waar de stroommarkt wel volledig transparant is, het aandeel groene stroom stijgt.

Uit een persbericht van Natuur & Milieu
‘(…) Meer groene stroom? Dan moet de stroommarkt 100% transparant worden. In Europese landen waar de stroommarkt volledig transparant is, stijgt het aandeel groene stroom. Tijd dat Nederland dit nu ook invoert. Natuur & Milieu pleit voor een 100% transparante stroommarkt in een brief aan de Tweede Kamer. Tal van organisaties* ondersteunen deze oproep, waaronder energieleveranciers. ‘Dankzij een transparante stroommarkt weet iedere consument waar zijn stroom vandaan komt. In de praktijk leidt dit tot meer groene stroom,’ aldus Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.

Groene stroom: verplicht transparant
Op dit moment is transparantie alleen verplicht voor groene stroomleveranciers. Zij maken hun stroom transparant door middel van een certificaat dat aantoont waar de stroom precies vandaan komt: uit zon, wind of water bijvoorbeeld. Deze certificering werkt met Garanties van Oorsprong (GvO’s) – een betrouwbaar Europees systeem – dat stroom certificeert.

Grijze stroom: herkomst onduidelijk
Voor grijze stroom – 90% van alle stroom- geldt deze verplichte transparantie niet. Bij grijze stroom is er wel een stroometiket waarop iets staat over de herkomst van stroom. De exacte herkomst van deze stroom is echter vrijwel nooit te herleiden: dan komt het stroometiket tot stand door middel van de handelsmix. Dit is stroom uit bronnen als kolen, gas of kern energie. Er is geen controle op welke stroom precies naar welke klant gaat. Van Hooijdonk: ‘Er valt als klant dus niets te kiezen binnen het palet van grijze stroom. Verplichte transparantie helpt de klant om te kiezen. En leidt in de praktijk tot duurzamere stroom. Bovendien is het makkelijk in te voeren, tegen lage kosten.’

Effect op consument
Met een 100% transparante stroommarkt is het precies duidelijk waar alle stroom vandaan komt, zowel groen als grijs. In plaats van een vage grijze mix, zal de ene leverancier straks kolenstroom leveren en de andere juist gas. Voor de klant is er dan wat te kiezen: kolen, kern of gas. Als alle elektriciteit volgens dezelfde voorwaarden wordt gecertificeerd, kunnen consumenten zelf bepalen voor welke stroom ze precies kiezen op basis van beschikbare en betrouwbare informatie. In de praktijk leidt dit tot meer groene stroom.

Andere Europese landen
In andere Europese landen is 100% transparantie op de stroommarkt al een feit. Oostenrijk en Zwitserland hebben het inmiddels ingevoerd. Het aandeel groene stroom steeg in Oostenrijk  met 10% in het eerste jaar. Deze landen bewijzen hiermee dat een 100% transparante stroommarkt uitstekend werkt in de energietransitie.

*De volgende organisaties ondersteunen de oproep van Natuur & Milieu: Consumentenbond, Greenpeace, Greenchoice, Eneco, Pure Energie, Wise, Hivos, De Groene Zaak, PAWEX en de Zaanse Energie Koöperatie. (…)’

Bronnen
Persbericht Natuur en Milieu, 29 september 2015: 90% van alle stroom niet transparant Transparante stroommarkt zorgt voor meer groene stroom
Brief aan de Tweede Kamer, 29 september 2015 (pdf, 2 pag)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.