(foto: Olivier Anbergen / Elia)

Elia versterkt greep op Duits transmissienet 50Hertz

Elia, de Belgische transmissienetbeheerder voor elektriciteit, verhoogt zijn belang in het Duitse net 50Hertz van 60 naar 80%. Die beslissing zorgt in Duitsland voor opluchting, want de andere kandidaat-overnemer was het Chinese State Grid.

50Hertz is een van de vier transmissienetbeheerders in Duitsland, bevoegd voor Hamburg en in de Duitse deelstaten op het grondgebied van de vroegere DDR (Oost-Duitsland). In 2010 kocht Elia van Vattenfall 60% van de aandelen in Eurogrid, de holding boven 50Hertz. Sindsdien is 50Hertz in de jaarcijfers van Elia goed voor ongeveer de helft van de winst.

De overige 40% van de aandelen in Eurogrid is in handen van het Australische infrastructuurfonds IFM Investors. De Australiërs wensten de helft daarvan te verkopen. Ze hadden een bod ontvangen van State Grid en waren ze daarmee zelfs akkoord gegaan. Maar de Duitse publieke opinie reageerde erg onrustig. Elia maakt nu gebruik van zijn voorkooprecht om dit pakket zelf over te nemen.

Het zal de transactieprijs, 976,5 miljoen euro, deels (70%) financieren via hybride leningen en deels (30%) via de uitgifte van obligaties. Een en ander zal geen gevolgen hebben op de transmissietarieven in de facturen van de elektriciteitsverbruikers. Deze tarieven zijn zowel in België als in Duitsland gereguleerd.

State Grid in Europa

Het aandeel van Elia zelf is genoteerd op de beurs van Brussel. De belangrijkste aandeelhouder is de gemeentelijke holding Publi-T. Voor State Grid is het de twee keer dat het een Europese overname gekelderd ziet door een onderneming die wordt gecontroleerd door de Belgische gemeenten. Twee jaar gebeurde dit met het Belgische distributienetbedrijf Eandis. Het slaagde er wel in strategische belangen op te bouwen in stroomnetbedrijven in Griekenland, Italië en Portugal.

Volgens sommige media zou de Duitse regering bij Elia hebben aangedrongen om gebruik te maken van zijn voorkooprecht. Elia ontkent dit. Maar er zou ook overleg zijn geweest tussen de Duitse en de Belgische regering. Sinds onder meer de overname van robotproducent Kuka door Chinezen is er in Duitsland een wet tot stand gekomen die Chinese staatsbedrijven verbiedt participaties van 25% of meer te bezitten in Duitse bedrijven. Maar zelfs 20% in een bedrijf zoals 50Hertz lag er erg gevoelig.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.