Elia Done, Elia

Elia voert eerste dronevlucht over lange afstand uit

foto: Elia

Dinsdag heeft Elia een eerste testvlucht over lange afstand laten uitvoeren met een drone. De beheerder van het Belgische transportnet voor elektriciteit is van plan drones in te zetten voor de inspectie van zijn meer dan 5.700 km bovengrondse hoogspanningslijnen.

Dergelijke inspectievluchten kunnen een dagelijks karakter krijgen en bijdragen aan de visuele controles en om eventuele schade op te meten bij netonderbrekingen. De netbeheerder voerde al eerder lokale inspectievluchten uit met een ‘multicopter drone’ voor. Momenteel laat de Belgische wet alleen dronevluchten binnen het gezichtsveld toe. Met deze testvlucht willen Elia en Delair aantonen dat langeafstandsvluchten veilig kunnen verlopen. Ze hopen dat de Belgische wetgeving wordt aangepast in de zin van de Franse, die dronevluchten buiten het gezichtsveld van de piloot wel toelaat.

De vlucht is uitgevoerd door een ‘fixed wing drone’ van het Franse Delair. Het toestel steeg op vanaf Droneport een incubatorsite voor drones in de Vlaamse provincie Limburg. De drone voerde gedurende dertig minuten een 10 km lange vlucht uit, langs onder meer een 70kV-hoogspanningslijn in Sint-Truiden.

Ogen op hoogte

De inzet van drones als ‘ogen op hoogte’ biedt een aantal belangrijke voordelen. De hoogspanningslijn hoeft niet buiten dienst, de inspectie gaat sneller en de medewerker blijft veilig op de grond. Na een incident –bijvoorbeeld een storm– kan Elia sneller vaststellen of er eventuele schade is.

Het huidige inspectiebeleid van Elia voorziet op regelmatige basis in controles te voet, per auto of per helikopter. Zo kijkt de netbeheerder of de pylonen en elektrische elementen in een correcte staat blijven en of de begroeiing op voldoende afstand blijft. Elia bereidt zich volop voor om ook drones structureel in te zetten. Daartoe zijn al vier interne piloten opgeleid. Vier andere Elia-medewerkers zijn met een pilootopleiding gestart.

Wetgeving aanpassen

Deze eerste demovlucht over lange afstand toonde de betrouwbaarheid en veiligheid van dit type drones. Elia maakt de integrale resultaten van de testvlucht worden over aan het Directoraat Generaal van de Luchtvaart, die deze gegevens mee kan gebruiken voor de uitwerking van het wettelijke kader.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.